Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a declarat luni, după întâlnirea de la Ministerul Justiţiei, că au fost discuţii preliminare cu privire la întocmirea raportului legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), înaintea întâlnirii din luna mai cu membrii Comisiei Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am dat curs invitaţiei ministrului Justiţiei vizavi de discuţiile preliminare cu privire la întocmirea raportului pe MCV. Anterior am trimis punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la aspectele pe care noi le considerăm relevante a fi inserate în conţinutul proiectului. Am ascultat şi punctele de vedere exprimate de ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor din system, astfel încât urmează, probabil mâine, să se finalizeze draftul de proiect, pe care să-l cunoaştem şi noi şi apoi să participăm la întâlnirea cu membrii Comisiei, reprezentanţii Comisiei, în perioada 3- 5 mai”, a spus Mariana Ghena.

Întrebată dacă aceasta ar putea fi ultima evaluare a României prin MCV, preşedintele CSM a arătat că nu poate să se exprime la acest moment. “Trebuie să aşteptăm discuţiile din 3-5 mai şi după aceste discuţii probabil voi fi în măsură să dau un punct de vedere”, a precizat Ghena.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a spus că a participat la discuţiile de la Ministerul Justiţiei şi s-a declarat mulţumită de substanţa acestora.

“Sunt încrezătoare că acest obiectiv asumat de România, să se ridice MCV prin îndeplinirea celor 12 recomandări, într-un calendar fix, exact aşa cum a solicitat şi premierul Grindeanu şi liderii partidelor de coaliţie, se poate îndeplini”, a spus Birchall, la finalul discuţiilor de la Ministerul Justiţiei.

Întrebată dacă acesta ar putea fi ultimul an de monitorizare a sistemului judiciar prin MCV, Birchall a spus: “Din punctul nostru de vedere, şi acum vorbesc din partea Ministerului de Externe, care este coordinator, dar lider de filă este Ministerul Justiţiei, ne dorim să se îndeplinească cele 12 recomandări, astfel încât în perioada preşedinţiei noastre să nu avem MCV. Dar, lăsând la o parte perioada preşedinţiei, aşa cum le-am învederat colegilor mei, sunt posibile efecte, inclusiv financiare, pe anumite politici europene şi eu cred că pentru România nu e bine să avem acest MCV, având în vedere şi alte mecanisme de verificare, cum este semestrul european, prin raportul de ţară din semestrul european”.

Întrebată dacă un procuror şef ar trebui să răspundă în faţa unei comisii parlamentare, Birchall a spus că acestă întrebare ar trebui pusă ministrului Justiţiei. 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a făcut nicio declaraţie pe acest subiect.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că la Ministerul Justiţiei a fost o discuţie despre progresele realizate în MCV, iar Ministerul Public va da luni mai multe detalii.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, în 20 aprilie, la finalul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că obiectivul Guvernului este finalizarea monitorizării europene în domeniul justiţiei înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, precizând că nu se va face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiţie corect şi independent.

”Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este o chestiune de prestigiu şi nu numai, la care ţin foarte mult. Avem patru rapoarte consecutive pozitive, îmi doresc ca la sfârşitul anului 2017 să avem un raport final pozitiv care să pună bazele încheierii acestui Mecanism”, a spus atunci premierul.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupţie şi după ce procesul MCV va fi încheiat în România.

Frans Timmermans a subliniat că nu există nicio legătură între încheierea MCV şi preşedinţia Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru din 2019, însă înţelege de ce premierul Sorin Grindeanu socoteşte ridicarea MCV înainte de 2019 drept o chestiune de prestigiu.

”Îl înţeleg pe deplin pe primul-ministru când a spus că este o chestiune de prestigiu să pună capăt MCV înaintea preşedinţiei dar, sincer, nu există nicio legătură între cele două chestiuni. Dacă guvernul român vrea să se mişte repede, cu atât mai bine, dar, personal, nu văd de ce România nu ar putea fi preşedinte al Consiliului Uniunii Europene şi, în acelaşi timp, în dialog cu noi în cadrul MCV. Este vorba despre cooperare”, a mai spus Frans Timmermans. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.