Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu mai poate rămâne în forma actuală, atât din cauza vulnerabilităţilor de construcţie, cât şi din cauza contraperformanţei înregistrare de la înfiinţarea ei, printre puţine rechizitorii care au vizat corupţia şi retragerea unor apeluri care au vizat foşti politicieni de vârf.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cătălin Predoiu a fost întrebat de jurnalişti, marţi, înainte de a intra în sediul CSM dacă soarta SIIJ este pecetluită.

“Eu am pronunţat legat de SIJ anumite consideraţii care sunt şi de ordin tehnic, nu numai de ordin politic, de politică publică. Din punctul meu de vedere, secţia nu poate rămâne în forma care e datorită vulnerabilităţilor de construcţie. La asta se adaugă şi contraperformanţa din anul care a trecut de la înfiinţarea ei, un an şi mai bine, puţine rechizitorii temeinice care să vizeze cu adevărat corupţia, din câte ştiu sunt doar câteva”, a spus Predoiu. 

Acesta a explicat că Secţia specială s-a remarcat mai mult prin acţiuni ”extrem de nefricite”. 

”În schimb, s-au remarcat prin acţiuni extrem de nefericite, nu le mai reamintesc, retragerea apelurilor în cazuri în care nu există o explicaţie pentru acest lucru şi întâmplător vizează foşti politicieni de vârf, continuarea investigării unor funcţionari, oficiali internaţionali, cu imunitate internaţională”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Ministerul Justiţiei propune desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) sau regândirea radicală a modului de funcţionare şi organizare a acesteia, potrivit unui Memorandum care a fost discutat în şedinţa de Guvern de vineri.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunţat că a centralizat parţial voturile magistraţilor din adunările generale, iar rezultatele de până acum arată că 80,8% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), 7,76% pentru menţinerea ei, iar 11.43% pentru amendarea normelor juridice care reglementează activitatea instituţiei.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.