Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat, marţi, la sediul DNA Ploieşti, unde, conform unor surse judiciare, a fost citat în calitate de suspect într-un dosar în care procurorii îl cercetează pentru că ar fi primit bani de la un politician pentru ca acesta să candideze într-un colegiu considerat eligibil la alegerile parlamentare din 2012.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victor Ponta a ajuns la DNA Ploieşti marţi, în jurul orei 11.00, iar la intrarea în sediul Parchetului anticorupţie a spus: "Semnez condica", fără a face alte comentarii.

Potrivit unor surse judiciare, Ponta a fost citat în faţa procurorilor DNA, el având calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Fostul preşedinte al PSD este suspectat că a primit bani de la un politician pentru ca, în schimbul acestora, acesta să poată candida într-un colegiu considerat eligibil.

În acelaşi dosar au fost citaţi, conform surselor judiciare, deputatul Sebastian Ghiţă, cunoscut drept un apropiat al fostului premier, precum şi Sorin Chirilă, un apropiat al lui Ghiţă, cei doi fiind suspectaţi de spălare de bani.

Victor Ponta a fost audiat la DNA Ploieşti şi în luna aprilie, într-un dosar al deputatului Sebastian Ghiţă.

Fostul premier a fost citat atunci ca martor în dosarul în care Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru opt infracţiuni - două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare a banilor, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În acest dosar au fost trimişi în judecată şi procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas. Numele lui Ponta a apărut în contextul în care i-ar fi promis adjunctului şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, avansarea într-o funcţie de conducere în schimbul furnizării unor informaţii.

Victor Ponta a mai fost audiat la DNA Ploieşti şi în 3 decembrie 2015, când a fost citat tot ca martor în dosarul în care cumnatul său Iulian Herţanu a fost trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 17 septembrie 2015, în dosarul "Turceni-Rovinari", alături de senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.