Plenul Consiliului Superior al Magistraturii anunţă, joi, că a luat act ”cu îngrijorare” de proiectele de modificare a legilor Justiţiei, puse în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, actele normative fiind realizate fără consultarea instanţeor, aprhetelor sau a CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiţiei astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei la data de 30 septembrie 2020. În acest context, Consiliul aduce la cunoştinţa opiniei publice că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanţelor judecătoreşti, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii”, a transmis, joi, CSM, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, Consiliul Superior al Magistraturii ”susţine în mod ferm că orice viitoare reglementare în materie trebuie să conţină suficiente garanţii privind independenţa magistraţilor, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituţional al Consiliului”.

”Totodată, raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiţiei în scop electoral. Consiliul asigură corpul profesional al magistraţilor că se va implica activ pentru apărarea independenţei justiţiei, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor şi procurorilor şi funcţionarea instituţiilor din sistemul judiciar. Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că numai prin garantarea independenţei justiţiei poate fi asigurată funcţionarea statului de drept în scopul protejării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului”, a mai transmis instituţia.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anuţat, miercuri seară, că ministerul pune în dezbatere publică legile Justiţiei şi invită toţi participanţii din sistem la o ”dezbatere temeinică”, aceasta urmând a se finaliza în 31 martie 2021.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.