Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Iaşi au făcut, joi, mai multe percheziţii la sediul din Iaşi al firmei Vitalaire, lider mondial în comercializarea şi închirierea de aparate de oxigen, dar şi la punctele de lucru ale societăţii din Tecuci, precum şi la cabinetul unui avocat ieşean, ancheta vizând infracţiunea de evaziune fiscală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Parchetului Curţii de Apel Iaşi, procurorii fac acte de urmărire penală într-un dosar privind infracţiunea de evaziune fiscală, constând în ”executarea, începând cu anul 2009, de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Iaşi, alături de ofiţeri de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi cu sprijinul poliţiştilor din Galaţi, au făcut cinci percheziţii la un cabinet de avocatură din muncipiul Iaşi, dar şi la sediile şi la punctele de lucru ale unor persoane juridice din Iaşi şi Tecuci.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că au fost ridicate foarte multe documente, acestea fiind încărcate în două camioane.

Aceleaşi surse au precizat că documentele ridicate de la Tecuci au fost sigilate la o adresă din judeţul Galaţi, iar după ce vor fi analizate, vor fi aduse la Iaşi doar actele relevante pentru derularea anchetei.

Tot joi, au avut loc percheziţii la cabinetului avocatului ieşean Dragoş Bobu, care reprezintă firma Vitalaire.

Ancheta procurorilor ieşeni a fost declanşată în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Cătălin Tolontan pe site-ul său, tolo.ro, privind faptul că firma Vitalaire Romania ar fi dat în judecată mii de pacienţi, pentru restanţe financiare la plata aparatelor de oxigen, deşi banii fuseseră achitaţi de Casa de Asigurări de Sănătate.

Jurnalistul Cătălin Tolontan scria, în urmă cu câteva zile, că procurorii de la Parchetul Tribunalului Iaşi au deschis, în 21 noiembrie, un dosar de evaziune fiscală care vizează reprezentanţa în România a companiei franceze Air Liquide Vitalaire, care are sediul la Iaşi.

Ancheta procurorilor a început după ce firma a dat în judecată 3.000 de clienţi pentru datorii la achiziţionarea sau închirierea de aparate de oxigen.

Potrivit site-ului tolo.ro, societatea Air Liquide Vitalaire Romania, care vinde sau închiriază aparate de oxigen, are contracte cu cele 42 de case de asigurări de sănătate judeţene. Jurnalistul prezintă mărturii ale unui fost angajat al firmei, precum şi documente de contabilitate dublă ale Vitalaire. Astfel, un bărbat din judeţul Călăraşi susţine că Vitalaire i-a impus să achite ”2.300 de lei pentru o restanţă de câteva sute de lei”, pe care o avea pentru închirierea unui aparat de oxigen pentru tatăl său care suferea de insuficienţă respiratorie.

Un fost angajat al companiei spune, citat de tolo.ro, că ”dispozitivele medicale sunt foarte bune, însă afacerea se bazează pe executarea silită a mii de oameni neajutoraţi”. El a explicat şi mecanismul prin care oamenii ajung să fie datori, precizând că firma nu trimite lunar facturile către pacienţi, tocmai pentru ca aceştia să adune datorii. 

Conform tolo.ro, avocatul firmei, Dragoş Bobu, susţine că din 2010 şi până în prezent au fost întocmite aproape 3.000 de procese. 

Numeroşi pacienţi datornici la Vitalaire au făcut reclamaţii la Protecţia Consumatorului.

Fostul angajat al firmei a mai spus pentru tolo.ro că ”la multe dintre aceste procese s-au prezentat probe false de către firmă!”

Avocatul SC Air Liquide Vitalaire România SRL, Dragoş Bobu, declara că pacienţii datori au fost daţi în judecată din cauza ”celor de la CAS”, potrivit tolo.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.