Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, au efectuat miercuri şase percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Prahova, Ialomiţa şi Constanţa într-o cauză având ca obiect infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, proxenetism, trafic de minori, act sexual cu un minor şi viol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Din materialul probator administrat a rezultat faptul că, în cursul anului 2021, membrii grupului care au desfăşurat anterior activităţi infracţionale pe linia proxenetismului, fapte pentru care de altfel au fost cercetaţi şi condamnaţi, au luat rezoluţia de a iniţia şi constitui un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de minori şi proxenetism. În acest scop, au recrutat mai multe persoane vătămate minore, pe care le-au obligat la practicarea prostituţiei în beneficiul lor patrimonial. Unul dintre membrii grupului a avut rolul de a racola persoanele vătămate minore pe care le-a abordat prin intermediul unor reţele de socializare în scopul inducerii acestora în eroare pretinzând că urmăreşte dezvoltarea unor relaţii sentimentale cu acestea. Ulterior, persoanele vătămate majore care au fost determinate să se prostitueze şi persoanele vătămate minore au fost transportate şi cazate în apartamente închiriate în diferite localităţi din România, situate pe raza judeţelor Constanţa, Ialomiţa, Buzău, Prahova, Alba, Timiş şi Argeş.
În vederea atragerii potenţialilor clienţi, membrii grupului au postat anunţuri telefonice pe diverse site-uri de internet”, arată comunicatul de presă al DIICOT.
 
Conform sursei citate, pentru a menţine un control permanent asupra persoanelor vătămate minore, apelurile clienţilor au fost preluate, la solicitarea traficanţilor, de către alte persoane de sex feminin care se prostituau în favoarea acestora de mai mult timp.
 
„În ceea ce priveşte una dintre persoanele vătămate minore, în vârstă de 15 ani, care a fost răpită de către membrii grupului de la adresa de domiciliu situată în judeţul Hunedoara, transportată şi, ulterior, cazată într-un apartament închiriat pe raza judeţului Ialomiţa, au fost exercitate presiuni de natură fizică şi psihică (oferirea de băuturi alcoolice, inducerea ideii că activitatea de prostituţie este una sigură şi că din aceasta se obţin sume mari de bani, loviri repetate, lipsirea de libertate în mod ilegal prin încuierea sa în locuinţă etc.) în vederea determinării ei la practicarea prostituţiei. În condiţiile în care persoana vătămată minoră a refuzat în mod constant să practice prostituţia, aceasta a fost violată de către unul dintre traficanţi.
În cazul unei alte persoane vătămate minore, supusă, de asemenea, în mod frecvent unor agresiuni fizice, s-a reţinut că aceasta, pentru a-şi asigura scăparea, a încercat să fugă din apartamentul unde era obligată să întreţină relaţii sexuale contra cost prin trecerea dintr-un balcon în altul situat la nivelul superior al clădirii unde era ţinută”, mai indică sursa menţionată.
 
În urma percheziţiilor efectuate au fost ridicate 4 telefoane mobile şi diverse înscrisuri.
 
„La una dintre adresele percheziţionate a fost identificată o victimă a traficului de minori care a fost referită împreună cu fiul său nou-născut reprezentanţilor D.G.A.S.P.C. Constanţa în vederea evaluării, consilierii şi aplicării măsurilor de protecţie specială. La sediul D.I..I.C.O.T. – Structura Centrală, au fost conduse, în vederea audierii, 4 persoane cu privire la care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracţională. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciilor Centrale ale D.C.C.O., respectiv B.C.C.O. Ploieşti, B.C.C.O. Constanţa, S.C.C.O. Brăila şi Poliţia Municipiului Slobozia – Biroul Ordine Publică, A.N.I.T.P. şi a beneficiat de sprijinul operaţional al luptătorilor din cadrul B.S.I.J. ,,Vlad Ţepeş”. Suportul tehnic şi operativ a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală”, conform comunicatului de presă.
 
DIICOT mai precizează că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.