Un bărbat şi trei femei au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Galaţi pentru constituirea unei grupări care a preluat şi valorificat o importantă cantitate de ţigări de contrabandă, aflată în custodia Poliţiei Judeţene Galaţi. Liderul grupării era controlor vamal superior la Biroul Vamal de Frontieră Galaţi şi ar fi întocmit în fals mai multe sentinţe judecătoreşti şi adrese în numele instituţiei unde lucra pentru a prelua ţigările de la Poliţie, de unde le transporta la locuinţa mamei iubitei sale. De acolo erau preluate şi valorificate de cea de-a treia femeie implicată, cunoscută că vindea ţigări de contrabandă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus, vineri, trimiterea în judecată a patru persoane pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată.

Astfel, procurorii spun că, în perioada mai - decembrie 2017, în judeţul Galaţi a acţionat o grupare constituită pentru obţinerea unor importante profituri materiale prin preluare, transport, depozitare, predare şi vânzare a unor cantităţi de ţigări provenite din contrabandă aflate în custodia Poliţiei Judeţene Galaţi - Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative.

"S-a stabilit faptul că grupul infracţional organizat a fost constituit la iniţiativa inculpatului N. S. C. care şi-a asumat şi rolul de lider al acestuia, din acesta făcând parte, pe toată durata de acţiune a structurii infracţionale, inculpatele M. M., A. M. şi B. M.", arată DIICOT.

Astfel, scopul grupului infracţional a fost de a obţine foloase materiale prin valorificarea unor importante cantităţi de ţigarete aflate în custodia Poliţiei Judeţene Galaţi ca urmare a cercetărilor care au fost efectuate/se efectuează de către organele de urmărire penală în dosare de contrabandă. Pentru preluarea ţigărilor din Camera de Corpuri Delicte a Poliţiei Judeţene Galaţi, au fost plăsmuite şi utilizate şase sentinţe penale pretins emise de instanţele de judecată şi şase adrese emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, falsificate cu ocazia întocmirii.

Potrivit procurorilor, liderul grupării şi-a atribuit rolul de a falsifica hotărârile judecătoreşti şi adresele care urmau să fie utilizate în faţa angajaţilor Poliţiei Judeţene Galaţi pentru a prelua ţigările. Acesta, angajat controlor vamal superior la Direcţia Regională Vamală Galaţi, a fost repartizat să-şi desfăşoare activitatea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, având printre atribuţiile de serviciu controlul ulterior al actelor de constatare vamală şi gestiunea magaziei de bunuri ridicate/confiscate de autoritatea vamală.

Astfel, el primea sentinţele pronunţate de instanţe în cauzele în care autoritatea vamală avea calitate procesuală şi în care se dispun măsuri (confiscări de bunuri reţinute, restituiri de bunuri etc.) şi, acţionând în vederea îndeplinirii atribuţiunilor de serviciu, proceda conform celor dispuse de instanţă, emiţând actele necesare din partea Biroului Vamal de Frontieră Galaţi care erau înaintate către autorităţile competente prin adrese semnate de către şeful său ierarhic, inculpatul I. M., şeful Biroului Vamal de Frontieră Galaţi.

În această calitate, liderul grupării a primit o sentinţă penală pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor prin care se dispunea confiscarea de către Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi a cantităţii de 267.480 pachete de ţigări, indisponibilizate de lucrătorii Poliţiei Judeţene Galaţi - Serviciul de Investigaţii Fraude. Deşi potrivit legii aceste bunuri se predau pentru distrugere, sentinţa a rămas definitivă în forma pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor, sub aspectul măsurii confiscării, astfel că s-a procedat la punerea sa în executare în această formă, motiv pentru care ţigările confiscate au fost predate către antrepozitarii pentru tutun prelucrat de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi (actualmente Direcţia Regională Vamală Galaţi) după ce, în prealabil, au fost preluate de la Poliţia Judeţueană Galaţi.

"Este de menţionat faptul că inculpatul N. S. C. a avut cunoştinţă despre existenţa şi conţinutul sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor şi a procedat la ridicarea de la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii de ţigări şi la predarea acestora către antrepozitarii autorizaţi, conform dispoziţiilor Codului fiscal, având în vedere calitatea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate pe care o deţinea", mai arată DIICOT.

În cursul anului 2015, el a cunoscut-o, prin intermediul unei reţele de socializare, pe inculpata M. M., cu care a iniţiat o relaţie care a evoluat, cei doi ajungând să se întâlnească. Întrucât avea probleme financiare şi cheltuieli care nu puteau fi acoperite din veniturile licite (întreţinerea familiei, plata pensiei de întreţinere pentru copilul din căsătoria anterioară, cheltuielile ocazionate de relaţia afectivă, în derulare, pe care o avea cu inculpata M. M. etc.), el a gândit o modalitate prin care îşi putea spori veniturile.

Astfel, cunoscând conţinutul sentinţei penale pronunţate de Judecătoria Târgu Bujor, bărbatul a ajuns la concluzia că putea obţine importante profituri materiale prin preluarea din Camera de Corpuri Delicte a Poliţie Judeţene Galaţi a unor cantităţi de ţigări de contrabandă  şi valorificarea acestora prin utilizarea unor hotărâri judecătoreşti falsificate.

Potrivit DIICOT, el i-a spus iubitei sale, inculpata M.M., că îşi pot spori veniturile valorificând ţigări de contrabandă pe care el le putea procura, ca lucrător vamal. Ca urmare, femeia a fost de acord să se implice în activitatea de preluare, transport, depozitare, predare şi valorificare a ţigărilor, dar întrucât nu voia să fie prinsă cu acestea şi pentru a nu se poate face legătura între ea şi ţigări, în cazul unor investigaţii, ea a implicat-o pe mama sa, inculpata A.M.

Cei doi iubiţi au stabilit ca el să transporte ţigările de contrabandă la locuinţa mamei femeii, din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, unde trebuiau să rămână depozitate o perioadă scurtă, până când erau preluate de destinatarii care urmau să se ocupe de valorificarea en-detail. În paralel, inculpata M. M. a abordat-o pe mama sa, cerându-i să primească şi să păstreze în locuinţă ţigările aduse de bărbat, pe care i l-a prezentat ca fiind "un cunoscut", şi solicitându-i să găsească o persoană dispusă să valorifice ţigările, ambele cunoscând-o pe inculpata B.M., originară din comuna Lieşti, judeţul Galaţi.

Procurorii susţin că în localitate era de notorietate faptul că inculpata B. M. se ocupa cu vânzarea de ţigări de contrabandă, aceasta fiind cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DIICOT Galaţi pentru comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni. Astfel, inculpata A. M. a contactat-o pe inculpata B. M., care a decis să se implice în preluarea, transportul şi valorificarea ţigărilor de contrabandă.

"În aceste condiţii şi modalităţi, la începutul lunii mai 2017 s-a cristalizat grupul infracţional compus din inculpaţii N.S. C., M. M., A. M. şi B. M. în care membrii acestuia aveau atribuţiile şi rolurile descrise mai sus pe care le-au exercitat în vederea îndeplinirii scopului infracţional", mai susţine DIICOT.

Procurorii precizează că, din 3 ianuarie 2017, calitatea de gestionar al Camerei de Corpuri Delicte a fost preluată de inculpatul N. V., agent şef adjunct în cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative. În exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpaţii N. V. şi N.S. C. au ajuns să se cunoască, cel din urmă fiindu-i prezentat de către foştii gestionari ai Camerei de Corpuri Delicte ca fiind omologul din partea Direcţiei Regionale Vamale Galaţi, "responsabil cu ridicarea ţigărilor provenite din contrabandă". Totodată, foştii gestionari i-au explicat că inculpatul N. S. C. era persoana responsabilă de ridicarea ţigărilor, în cazul în care acestea ar fi trebuit predate de Poliţia  Judeţeană Galaţi către autoritatea vamală.

Astfel, pe parcursul discuţiilor purtate, inculpatul N. V. i-a explicat liderului grupării că nu mai avea spaţiu pentru depozitarea ţigărilor ridicate de organele de urmărire penală în dosarele instrumentate, iar la scurt timp, acesta i-a cerut ca, "în spiritul bunelor relaţii interinstituţionale",” să-i comunice o situaţie a dosarelor în care se dispusese ridicarea şi indisponibilizarea unor cantităţi importante de ţigări.

"Justificându-şi demersul şi profitând de lipsa de experienţă în materie de gestionare a camerei de corpuri delicte a inculpatului N. V., inculpatul N. S. C i-a explicat acestuia că intenţiona «să-i pună la lucru pe juriştii din cadrul vămii ca să obţină hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cazurile în care a afirmat că vama era prejudiciată», acesta oferindu-şi astfel ajutorul pentru a-i crea spaţiul necesar pentru depozitarea altor cantităţi de ţigări", arată DIICOT.

Având încredere în susţinerile inculpatului N. S. C, gestionarul a întocmit un înscris olograf, pe o copertă de carton format A4, în care a inserat nouă rubrici cu numerele de dovadă de introducere în Camera de Corpuri Delicte, numărul dosarelor penale în care erau efectuate cercetările şi numele şi CNP-ul persoanelor de la care fuseseră ridicate ţigările. Ulterior, la solicitarea bărbatului care era liderul grupării, gestionarul i-a transmis acestuia şi fotografii după etichetele aplicate pe sacii în care se păstrau ţigările ridicate.

Ca urmare, liderul grupării a conceput un plan pentru a-l determina pe gestionar să predea importante cantităţi de ţigări de contrabandă care se aflau în păstrare la Camera de Corpuri Delicte a Poliţiei Judeţene Galaţi. Astfel, acesta a decis să plăsmuiască sentinţe penale în care să insereze aspecte nereale legate de măsura confiscării pe care apoi să le prezinte la Poliţia Galaţi.

În vederea falsificării hotărârilor judecătoreşti, el a accesat portalul instanţelor de judecată, introducând în criteriile de căutare numele persoanelor cercetate, astfel cum fuseseră indicate de gestionar. După ce a identificat dosalele, el le-a accesat şi a copiat minutele publicate pe portal, întocmind ulterior documente în format Word. Ulterior, el întocmea în fals hotărâri judecătoreşti utilizând minutele copiate şi datele din cuprinsul acestora, inserând aspecte legate de confiscarea specială, respectiv faptul că se dispunea confiscarea ţigărilor în folosul/favoarea autorităţii vamale, mai spun procurorii DIICOT.

Conform sursei citate, pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul a aplicat, peste documentele astfel falsificate, ştampile scanate provenite de la instanţele de judecată, executând semnături pretinse ca fiind ale preşedinţilor instanţelor de judecată.

După întocmirea sentinţelor falsificate, liderul grupării mergea la locul de muncă unde, pe calculator, întocmea adrese din partea Biroului Vamal de Frontieră Galaţi către Poliţie Galaţi, prin care se solicita predarea către unitatea vamală a ţigărilor cuprinse în sentinţele penale ataşate (falsificate).

"Pentru ca adresele emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi să producă efecte juridice acestea trebuiau semnate de şeful instituţiei, respectiv de către inculpatul I. M., şi să poarte ştampila autorităţii vamale. Cu privire la acest aspect, inculpatul N. S. C a decis să profite de lipsa de personal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, de multitudinea de documente care se întocmesc la această unitate, respectiv de supraaglomerarea inculpatului I. M., precum şi de lipsa mijloacelor de transport", susţin procurorii DIICOT.

Astfel, el preda la mapa şefului Biroului Vamal de Frontieră Galaţi adresele emise în numele şi pe seama instituţiei la care se aflau ataşate sentinţele penale falsificate. Şeful semna adresele de înaintare, fără a verifica veridicitatea sau autencitatea sentinţelor penale ataşate, după care preda mapa către secretara Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. Ulterior, liderul grupării solicita secretarei adresa de înaintare şi sentinţa penală ataşată, aplicând peste semnătura inculpatului I. M. ştampila biroului Vamal de Frontieră Galaţi şi precizând că urma să se deplaseze personal pentru a remite corespondenţa către Poliţia Galaţi.

Apoi, el mergea la Poliţia Galaţi şi preda fie la registratură, fie direct gestionarului adresa emisă în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră la care se afla ataşată sentinţa penală falsificată. Ca urmare, gestionarul întocmea un raport prin care solicita scoatere din Camera de Corpuri Delicte a cantităţilor de ţigarete menţionate în hotărârile judecătoreşti falsificate, în vederea predării către Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, astfel cum era menţionat în adresa întocmită în fals de către inculpatul N. S. C.

După efectuarea acestei proceduri, gestionarul putea remite efectiv ţigările căte liderul grupării, pe care îl suna să se prezinte la sediul Poliţiei Galaţi. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, acesta prelua ţigările, transportându-le şi depozitându-le temporar în magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi.

Conform DIICOT, această "procedură" era derulată de liderul grupării pentru a de senzaţia persoanelor care îl ajutau la manipularea şi transportul ţigărilor că urma să le preia pentru a le preda către antrepozitarii autorizaţi, dar şi pentru a putea pretinde, în cazul unui control inopinat al inculpatului I. M., că ţigările solicitate prin adresele semnate de acesta erau preluate şi păstrate în magazie până la predare.

Pentru a manipula şi transporta ţigările, liderul grupării a apelat la trei persoane, între care un inspector vamal, iar modul în care el acţiona - se prezenta la sediul Poliţiei Galaţi unde era aşteptat de gestionar (agent şef de poliţie), înscria mijloacele de transport în registrul de acces auto, întocmea procesele verbale de predare a ţigărilor - precum şi calitatea sa de inspector vamal superior la Biroul Vamal de Frontieră Galaţi au fost de natură să le creeze convingerea celor trei martori că acţiona în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

După depozitarea cantităţilor de ţigări în incinta magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, inculpatul N. S. C aştepta momentul optim pentru a realiza transportul acestora către locuinţa iubitei sale. Înainte de primul transport, liderul grupării, iubita sa şi mama acesteia s-au întâlnit în comuna Lieşti, iar cea din urmă i-a arătat bărbatului o poartă din lateralul grădinii, prin care se putea intra discre,t fără a atrage atenţia vecinilor, şi locul în care le putea depozita în siguranţă.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că inculpatul N. S. C a acţionat în şase împrejurări distincte, ocazii cu care a utilizat un număr de şase hotărâri judecătoreşti falsificate şi un număr de şase adrese emise în numele Biroului Vamal de Frontieră Galaţi falsificate de acesta cu ocazia întocmiri în scopul preluării de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii totale de 170.948 pachete de ţigarete, de diferite mărci, provenite din contrabandă", mai arată DIICOT.

Ţigătile au fost preluate ulterior de la locuinţa respectivă şi valorificate, în mai multe tranşe, de inculpata B.M.

Suma obţinută din valorificarea ţigărilor se ridică la 870.437 lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Galaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.