parchetul General a anunţat, miercuri, că a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunile de răspândirea bolilor la animale sau plante şi neglijenţă în serviciu. Instituţia precizează că dosarul a fost înregistrat ca urmare a sesizării din oficiu şi a formulării unui denunţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La Secţia de urmărire penală  şi criminalistică  din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost constituit un dosar penal  privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante, prev. de art.355 din  Codul penal, şi neglijenţă în serviciu, prev. de art.298 din Codul penal", a anunţat, miercuri, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Instituţia precizează că dosarul a fost înregistrat la Secţia de urmărire penală şi criminalistică în 3 septembrie, ca urmare a sesizării din oficiu şi a formulării unui denunţ.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri verificarea de către instituţiile abilitate a modului în care autorităţile responsabile, reunite în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), aşa cum sunt acestea prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016. De asemenea, şeful statului atrage atenţia Guvernului şi premierului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume în legătură cu ineficienţa măsurilor de stopare a răspândirii virusului şi spune că luarea de măsuri tardive, necoordonate şi insuficiente în raport cu nevoile şi situaţia din teren, au reprezentat factori esenţiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc.

Iohannis mai spune că, în loc să asistăm măcar la stabilizarea situaţiei, în prezent ne confruntăm cu răspândirea accelerată a pestei porcine dintr-un judeţ în altul, cele mai recente focare fiind confirmate în aceste zile în judeţul Buzău.

Preşedintele afirmă că încă de la începutul anului 2017 Executivul ar fi trebuit să adopte măsurile destinate prevenirii pestei porcine africane pentru că în februarie 2017 au fost primite avertizări clare legate de riscurile răspândirii PPA în România, ca urmare a auditului efectuat de către Direcţia Generală de Sănătate şi Siguranţă Alimentară a Comisiei Europene, fiind semnalate serioase deficienţe la nivelul deciziilor şi acţiunilor autorităţilor.

"Evaluările specialiştilor indică faptul că ANSVSA a tratat cu superficialitate propunerile consemnate în analiza de risc a Comisiei Europene, fără să fi procedat la aplicarea promptă a măsurilor etapizate, prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane. Reprezintă cel puţin o dovadă de incompetenţă faptul că ANSVSA, instituţie aflată în subordinea directă a prim-ministrului, nu a demonstrat eficienţă în privinţa măsurilor prin care să fie asigurată frontiera de biosecuritate necesară blocării răspândirii virusului în teritoriul naţional. Aceste măsuri erau imperative odată ce au fost confirmate primele focare de PPA, în localităţi din Delta Dunării, în prima parte a anului 2018. Ulterior apariţiei virusului PPA în judeţul Tulcea, evaluările experţilor arată că răspândirea virusului a avut la bază neimplicarea corespunzătoare a autorităţilor, pe seama unui lanţ de erori, indecizii şi aplicare necorespunzătoare a regulamentelor specifice", mai arată şeful statului.

Potrivit acestuia, o altă deficienţă majoră constă în absenţa unei campanii serioase de informare şi conştientizare a populaţiei şi a crescătorilor de porcine, campanie care trebuia declanşată încă din anul 2017, odată cu constatarea virusului PPA în judeţul Satu-Mare, astfel încât să fie conştientizate riscurile şi gravitatea răspândirii PPA.

"În lipsa acestei campanii timpurii de informare, mai ales a populaţiei din mediul rural, evenimentele din ultimele săptămâni au produs panică şi au creat o stare de neîncredere a oamenilor în deciziile autorităţilor, situaţie care a contribuit la favorizarea răspândirii acestui virus. Pagubele imense lăsate în urmă de răspândirea pestei porcine africane puteau fi evitate dacă Guvernul nu ar fi arătat incompetenţă şi lipsă de responsabilitate în privinţa consecinţelor dramatice ale răspândirii PPA", adaugă preşedintele Klaus Iohannis.

Aproape 800 de focare de pestă porcină au fost confirmate în unsprezece judeţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.