Una dintre modificările legislative anunţate miercuri de ministrul Justiţiei Tudorel Toader este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) să se prezinte la examen doar candidaţii care au vârsta de peste 30 de ani şi 5 ani experienţă în domeniul juridic. El a motivat că judecătorul "are în mână ciocanul, are în mână puterea de a decide în legătură cu soarta unui om" şi nu este firesc ca o astfel de decizie să fie luată de un tânăr de 24 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Propunem ca la INM candidaţii să aibă vârsta minimă de 30 de ani şi o experinţă în profesiile juridice de cel puţin 5 ani. (...) Dobândeşti acea experienţă profesională timp de cel puţin 5 ani într-o activitate, profesie juridică reglementată de lege, ai 30 de ani în care dobândeşti, pe lângă experienţa profesională, maturitatea, experienţa de viaţă, după care statul să-ţi pună în mână decizia care schimbă soarta unui om, destinul unui om”, a declarat Toader.

Ministrul a mai spus că nu i se pare firesc ca un tânăr de 24 de ani să decidă soarta unui om.

"Aici, judecătorul, la 24 de ani, are în mână ciocanul, are în mână puterea de a decide în legătură cu soarta unui om. De aceea, formulăm această propunere. Propunerea de mai sus o anulează practic pe cea care o permite legislaţia de astăzi, ca la 5 ani vechime să dea concurs să intre direct judecător sau procuror, necontând vârsta. Atunci, dacă ai 5 ani vechime la condiţii de admitere la INM, nu poţi să intrii cu 5 ani vechime direct magistrat, că ar însemna că se răstoarnă principiul, principiul cine poate mai multe, poate şi mai puţin, dar aici ar fi cine poate mai puţin, ar putea şi mai mult”, a completat ministrul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.