Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea pentru modificarea şi completarea Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, transmite Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii 302/2004, iar potrivit expunerii de motive, intervenţiile legislative au în vedere evoluţia legislaţiei în materie adoptate la nivelul Uniunii Europene, precum şi unele măsuri pentru îmbunătăţirea reglementării actuale, având în vedere cele rezultate din aplicarea dispoziţiilor actului normativ de bază.

Din perspectiva legislaţiei Uniunii Europene legea promulgată asigură transpunerea în dreptul intern, a articolului 5 din Directiva (UE) 2016/1919 a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind asistenţa juridică gratuită pentru persoanele suspectate şi persoanele acuzate în cadrul procedurilor penale şi pentru persoanele căutate în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare.

De asemenea, actul normativ aduce precizări privind regimul de efectuare a traducerilor atunci când acestea se dispun de către Ministerul Justiţiei, pentru a se asigura un tratament similar celor dispuse de către autorităţile judiciare, având în vedere faptul că sunt efectuate ca urmare a cererilor formulate de către acestea, precum şi modificări ale sistemului actual de extrădare şi al celui privind mandatul european de arestare.

Pe 14 octombrie 2020, proiectul a fost adoptat de Senat, prim for sesizat, iar pe 10 martie a.c. decizional de către Camera Deputaţilor. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.