Ministerul Justiţiei precizează că prin ordonanţa de urgenţă emisă duminică de Guvern a fost abrogată în totalitate OUG 13/2017 şi se revine asupra textelor anterioare din Codul penal şi Codul de procedură penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Având în vedere vehicularea în spaţiul public a unor informaţii referitoarea la Ordonanţa de Urgenţă pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, emisă de Guvernul României -  astăzi, 5 februarie 2017, pentru o corectă informare a opiniei publice Ministerul Justiţiei face următoarele precizări: Prin Ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul României şi publicată în Monitorul Oficial - astăzi 5  februarie 2017, a fost abrogată în totalitate Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017”, arată Ministerul Justiţiei.

Potrivit sursei citate, prin acest demers s-a revenit la textele legale anterioare, respectiv prevederile Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"Subliniem că, Ordonanţa emisă astăzi nu modifica prevederile legale anterioare, asupra cărora Curtea Constituţională s-a pronunţat în cursul anului 2016”, a precizat MJ.

OUG 13/2017 privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală a fost abrogată duminică, la cinci zile de la adoptarea sa pe 31 ianuarie.

Guvernul a anunţat că, în cursul şedinţei Executivului desfăşurate duminică, nu a fost adoptat un proiect de lege privind modificarea legislaţiei penale, acest lucru urmând să se facă doar după dezbateri organizate de Ministerul Justiţiei cu partidele şi cu societatea civilă.

”Ca urmare a unor solicitări adresate de mass-media cu privire la existenţa unui proiect de lege care să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Un proiect de lege care să pună în acord legislaţia naţională cu directivele europene şi deciziile Curţii Constituţionale va trebui să rezulte din dezbateri organizate de Ministerul Justiţiei partidele şi cu societatea civilă.

”Până la momentul în care va rezulta un astfel de proiect agreat cu toţi participanţii la dezbatere, nici o altă propunere legislativă pe tema modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu va face obiectul vreunei decizii în Guvern”, precizează sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.