Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a propus-o, miercuri, pe Alina Albu pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Propunerea va fi transmisă, tot miercuri, Secţiei pentru Procurori a CSM pentru obţinerea avizului în conformitate cu prevederile Legii 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vinerea trecută, au avut loc la sediul Ministerului Justiţiei, interviurile pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT.

„Procedura de interviuri publice pentru selecţia propunerilor a fost introdusă iniţial în practica ministrului Justiţiei încă din anul 2020, cu ocazia selecţiei precedente. Ulterior, procedura de interviuri publice a fost ridicată la rang de lege şi este, în prezent, prevăzută de art.146 din Legea nr. 304/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Procedura a fost evaluată pozitiv de Comisia de la Veneţia prin Avizul nr. 1105/2022 şi prin ultimul Raport pozitiv MCV din decembrie 2022”, arată comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei.

Conform sursei citate, interviurile au fost desfăşurate în faţa comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai CSM, INM şi ASE şi compusă din ministrul Justiţiei, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse şi minuţioase între ministrul justiţiei şi toţi  membrii comisiei de interviu.

Cătălin Predoiu a adăugat că, luni, a formulat o serie de precizări şi consideraţii prin care a mulţumit candidaţilor pentru a„sumarea responsabilităţii candidaturii, soliditatea dosarelor profesionale depuse, ţinuta profesională înaltă a prestaţiilor la interviu, dar şi consideraţii privind optica şi viziunea construirii propunerilor, plecând în primul rând de la stadiul de dezvoltare a instituţiilor respective şi a nevoilor lor de modernizare în etapa următoare, raportate la caracteristicile profesionale şi moral-psihologice ale fiecărui candidat, stilul lor de conducere şi viziunea acestora asupra căilor de urmat mai departe în modernizarea instituţiilor, consideraţii pe care le reiterez”.

Astfel, ministrul Predoiu a spus că, în urma analizei candidaturilor prin prisma celor precizate mai sus, a selectat şi propus pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT pe procuror ulAlina Albu.

„Propunerea va fi transmisă Secţiei pentru Procurori a CSM astăzi, 01.03.2023, pentru obţinerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, conchide sursa menţionată.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a anunţat luni propunerile pentru funcţiile de procuror general şi de procuror şef al DNA, acestea fiind Alex Florin Florenţa şi, respectiv, Marius Ionuţ Voineag.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.