Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că nu se susţine afirmaţia potrivit căreia evaluarea procurorului general Augustin Lazăr constituie o formă de presiune în contextul dosarelor privind evenimentele din 10 august sau dosarul Revoluţiei. Toader susţine că în decembrie 2016, în aceeaşi zi, au fost înregistrate două protocoale de colaborare între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), nu unul singur. Cele două documente au conţinuturi şi articole diferite, precizează Toader, adăugând că aceste lucruri vor fi clarificate. Toader a confirmat declaraţiile lui Lazăr privind transmiterea protocoalelor atât la minister, cât şi la CSM, însă a adăugat că eroarea de xeroxare a documentelor este un motiv greu de acceptat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că a anunţat demult că va fi evaluat procurorul general. 

”În mod rezonabil, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia evaluarea procurorului general  poate fi considerată o formă de presune exercitată în legătură cu soluţionarea unor dosare referitoare la protestul din 10 august, respectiv a dosarului Revoluţiei, în condiţiile în care acest din urmă dosar trenează de foarte mult timp”, a spus Toader.
 
Acesta a explicat că, având această logică, evaluarea nu s-ar putea face niciodată, întrucât ”permanent se află şi se vor afla spre soluţionare dosare cu rezonanţă socială”.
 
Toader îl contrazice pe procurorul general şi susţine că în decembrie 2016 au fost înregistrate două protocoale cu SRI, cu conţinuturi diferite.

"Vă exprim o nedumerire personală, pe care mă voi strădui să mi-o clarific, dacă nu o face procurorul general. A vorbit şi dânsul în conferinţa de presă de ieri, am vorbit şi eu acum de protocolul din decembrie 2016, mai exact înregistrat la Ministerul Public pe data de 8 decembrie 2016. Numai că în aceeaşi dată, la Ministerul Public apar două protocoale în aceeaşi zi, sub numere diferite, cu conţinuturi diferite, având şi numere de articole diferite. În corespondenţa oficială se face referire la un anumit protocol, dar fără precizarea că sunt două protocoale, cu numere şi conţinuturi diferite", a declarat marţi ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

El a criticat reacţia pe care a avut-o procurorul general Augustin Lazăr în decembrie 2016, spunând că indignarea lui faţă de protocoale încheiate între instituţiile din domeniul justiţiei şi serviciile de Informaţii nu se justifică, în condiţiile în care el însuşi a semnat astfel de protocoale.

De asemenea, Toader a confirmat declaraţiile lui Lazăr privind transmiterea protocoalelor atât la minister, cât şi la CSM, însă a adăugat că eroarea de xeroxare a documentelor este un motiv greu de acceptat.

"Pornind de la discuţiile din spaţiul public, pe 19 martie i-am solicitat procurorului general să demareze procedura de desecretizare a protocolului din 2009, singurul protocol de care atunci aveam cunoştinţă. A doua zi, pe 20 martie, am primit de la Parchetul General respectivul protocol, mai puţin ultimele două pagini, care au fost primite ulterior cu o motivare greu de acceptat, în sensul că cel care a tras la xerox protocoul nu a observat şi ultimele două foi s-au lipit. Tot atunci am primit protocolul din 2016, protocol cu caracter secret. Dat fiind acest caracter secret, ca ministru al Justiţiei nu aveam voie, potrivit legii, să-l fac public, să fac referiri la conţinutul acestuia şi evident nu aveam competenţa să iniţiez vreo procedură de desecretizare. (...) Faptul trimiterii respectivului protocol la Ministerul Justiţiei şi la CSM nu absolvă, sub nicio formă pe semnatarii acestuia", a explicat Toader.

Ministrul a mai făcut referire şi la faptul că la finalul protocolului semnat în 2016 cu SRI scrie că cel din 2009 se abrogă automat, însă, explică ministrul, doar actele normative se pot abroga, or protocoalele de colaborare nu sunt astfel de documente.

"Semnatarii protocolului au înţeles că sunt în faţa unui act normativ, dar dacă noi am căuta în ierarhia actelor normative, vom vedea că nu există astfel de documente", a spus Toader.

El consideră o "profundă sfidare la adresa statului de drept şi la adresa cetăţenilor" faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009 care fusese abrogat în 2016.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.