Cinci persoane şi-au depus candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror European din partea României, potrivit datelor prezentate, vineri, de Ministerul Justiţiei. Pe listă este fostul procuror-şef al DIICOT Daniel Horodniceanu, dar şi Marius Bulancea, procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma Anunţului publicat la data de 22.02.2019 pe site-ul Ministerului Justiţiei, în temeiul Ordonanţei de Urgenţă  a Guvernului  nr. 8/2019  privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), şi-au depus candidatura pentru funcţia de procuror european următoarele persoane: Borcoman Cătălin-Laurenţiu, Bulancea Marius Bogdan, Ecedi Stoisavlevici Laura, Hach Elena şi Horodniceanu Daniel-Constantin”, a anunţat, vineri, Ministerul Justiţiei.
Toţi candidaţii vor susţine, în 22 martie, un interviu în faţa comisiei de selecţie prezidată de ministrul Justiţiei.

Daniel Horodniceanu a fost procuror-şef al DIICOT, iar ministrul Tudorel Toader a refuzat să-i prelungească mandatul care a expirat în 19 mai 2018. În urma unei proceduri de selecţie la care s-a înscris şi Horodniceanu, Tudorel Toader l-a desemnat pe Felix Bănilă pentru a prelua conducerea DIICOT.

Marius Bulancea este procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, decretul privind numirea sa în funcţie fiind semnat în 14 decembrie 2016 de către preşedintele Klaus Iohannis. El a fost anterior şi consilier al Laurei Codruţa Kovesi. 

În septembrie 2017, Inspectia Judiciară a declanşat o acţiune disciplinară împotriva procurorilor Marius Bogdan Bulancea - procuror şef secţie, Paul Silviu Dumitriu - procuror şef adjunct secţie şi Jean Nicolae Uncheşelu de la Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru "exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, în legătură cu modalitatea în care au anchtat modul de adoptare a OUG 13.

CSM  a respins acţiuna Inspecţiei Judiciare, iar ulterior Inalta Curte de Casaie şi Justiţie a menţinut decizia CSM.

Borcoman Cătălin-Laurenţiu este şeful DIICOT Braşov, iar Laura Ecedi-Stoisavlevici  lucrează tot în structurile DIICOT.

Hach Elena a candidat, în 2012 la funcţia de procuror general.

Parchetul European este o structură care ar trebui să devină funcţională până la finalul anului 2020.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.