Ministrul Justiţiei anunţă marţi, că anul 2022 a marcat un progres substanţial în implementarea Strategiei naţionale privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni pentru perioada 2021 – 2025 – „Criminalitatea nu este profitabilă!”. Urmare unui proces amplu de consultare cu practicienii şi societatea civilă, la propunerea Ministerului Justiţiei a fost promovat şi adoptat de către Parlament proiectul de lege care a consolidat ANABI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului, cele mai importante modificări aduse de Legea nr. 230/2022 vizează extinderea mandatului Agenţiei privind identificarea de active în jurisdicţii străine, autorizarea ANABI să schimbe date şi informaţii ad-hoc (fără o cerere prealabilă) cu structurile similare din Uniunea Europeană în vederea facilitării sechestrării produsului infracţiunii; autorizarea ANABI să solicite, din oficiu, informaţii din jurisdicţii străine, în vederea facilitării executării ordinelor de confiscare în echivalent, extinderea mandatului Agenţiei din perspectiva atribuţiilor de administrare şi valorificare a bunurilor sechestrare, suplimentarea cazurilor de administrare simplă prin reglementarea atribuţiei de preluare a stocurilor de bunuri, a căror valoare cumulată depăşeşte, la momentul dispunerii măsurii asigurătorii, echivalentul în lei al sumei 300.000 euro. 

Legea mai prevede reglementarea valorificării anticipate a bunurilor imobile sechestrate – la cererea sau cu acordul proprietarului, reglementarea de noi cazuri speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, atunci când nu există acordul proprietarului: spre exemplu, atunci când sechestrul asigurător s-a aplicat asupra masei lemnoase şi a materialelor lemnoase, asupra produselor farmaceutice şi a materialelor sanitare; atunci când sechestrul asigurător s-a aplicat asupra unui stoc de bunuri sau produse cu o valoare cumulată mai mică sau egală cu echivalentul în lei al sumei de 300.000 euro.

De asemenea, valorificare anticipată va putea fi încuviinţată de instanţă şi atunci când sechestrul asigurător s-a aplicat asupra unui mijloc de transport rutier, feroviar, naval sau aerian şi nu există acordul proprietarului, în următoarele situaţii: măsura asiguratorie a fost dispusă pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse; în termen de un an de la data instituirii măsurii asigurătorii proprietarul nu consemnează, în contul constituit potrivit legii speciale, o sumă de bani în cuantum egal cu valoarea bunului sechestrat; bunul se află în custodia unei instituţii publice.

Se prevede şi reglementarea posibilităţii transferării, în subconturile bancare prevăzute la art. 27 alin. (3), a sumelor de bani indisponibilizate în alte conturi decât cel prevăzut la art. 252 alin. (8) din Legea nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi aflate în evidenţa constituită potrivit art. 38 alin. (5), la solicitarea Agenţiei, cu încuviinţarea procurorului sau a instanţei de judecată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.