Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că MAE a trimis din februarie 2018 autorităţilor din Madagascar o copie a mandatului internaţional de arestare pe numele lui Radu Mazăre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În februarie 2018, am făcut o cerere către IGPR în care am rugat să ne dea o copie a mandatului respectiv. Am dat instrucţiuni pe data de 28 februarie 2018, la ambasada noastră din Italia, în care am informat pe ambasador că îi trimitem în anexă documentul de la Biroul Naţional Interpol cu privire la cetăţeanul Radu Mazăre, care fusese dat în urmărire internaţională şi în legătură cu care existau informaţii că ar dori să obţină un permis de şedere pe teritoriul Republicii Madagascar. Documentul respectiv a fost înaintat ambasadei noastre de la Roma şi trimis apoi către partea malgaşă, cu scopul de a bloca obţinerea permisului de şedere în Madagascar de către persoana care era urmărită internaţional”, a precizat Meleşcanu.

Întrebat de ce abia acum a fost arestat Mazăre, ministrul a spus: „Asta e o chestiune care ţine exclusiv de funcţionarea sistemului judiciar malgaş şi nimic altceva. În ceea ce ne priveşte, am cerut şi informaţii suplimentare de la autorităţile malgaşe în legătură cu această problemă. A fost şi o notă verbală transmisă în acest sens de către ambasada noastră la Roma către Ambasada Republicii Madagascar”.

„Această sesizare pe care a făcut-o consulul onorific se referă la mandatul de arestare, şi nu la procedura de extrădare a dlui Radu Mazăre. De aceea am solicitat şi instrucţiuni suplimentare părţii malgaşe referitoare la prevederile de cooperare în materia penală, ocazie cu care s-a menţionat că în Madagascar nu există noţiunea de azil politic, în timp ce extrădarea se poate realiza prin simplu ordin administrativ. Cu această ocazie, s-a sugerat părţii române să solicite pe cale electronică informaţiile concrete care interesează cu privire la cazul existent”, a explicat ministrul de Externe.

Teodor Meleşcanu a mai spus că ultimul demers al MAE a fost făcut „probabil prin martie 2018”.

Ministerul român de Externe ştia că Madagascarul este gata să-l extrădeze pe Radu Mazăre, dar nu a răspuns nici până astăzi solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internaţional de arestare, de care autorităţile acestei ţări aveau nevoie, potrivit legii, pentru a-l extrăda, a declarat la RFI România Serge Rameau, consul general onorific al Madagscarului la Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.