Curtea de Apel Bucureşti a luat o serie de măsuri în contextul răspândirii infecţiilor cu coronavirus, astfel că vor fi igienizate sălile de şedinţe de două ori pe zi, s-a interzis accesul persoanelor care au călătorit în zonele de risc şi a celor aflate în carantină ori autoizolare, acestea având obligaţia să înştiinţeze instanţa asupra situaţiei în care se află.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă de luni, Curtea de Apel Bucureşti a dispus o serie de măsuri în contextul răspândirii infecţiilor cu coronavirus, unele dintre ele vizând publicul, avocaţii şi personalul instituţiei.

”S-a recomandat completelor de judecată ca strigarea cauzelor şi implicit a justiţiabililor prezenţi pentru şedinţa de judecată să se facă în etape,  pe loturi de 2-3 cauze, astfel încât să se evite aglomerarea în sălile de judecată şi să se asigure, în acelaşi timp, publicitatea şedinţelor de judecată. S-a recomandat completelor de judecată, ca prin intermediul jandarmilor responsabili de sala de judecată, să se îngrijească ca în timpul şedinţei de judecată,  justiţiabilii şi avocaţii să păstreze între ei o distanţă de cel puţin 1 m şi 50 cm. S-a dispus ca în birourile de arhivă şi registratură, accesul publicului să se facă pe rând, grefierii acestor compartimente şi grefierii-şefi secţii urmând a lua măsurile necesare pentru introducerea pe rând a persoanelor în încăperi dar şi pentru păstrarea unei distanţe corespunzătoare între cei aflaţi la uşă, în aşteptare”, se arată în comunicat.

Personalul administrativ va supraveghea igienizarea spaţiilor care se va face de două ori pe zi.

”S-a dispus ca personalul Compartimentului administrativ,  sub coordonarea directă a managerului economic să ia măsurile necesare şi să supravegheze igienizarea de către salariaţii societăţii care asigură curăţenia în incinta Palatului de Justiţie, prin  dezinfectarea sălilor de şedinţă şi a Sălii Paşilor, de două ori pe zi, o dată la terminarea programului de activitate şi o dată în timpul şedinţei de judecată, conform programului agreat în prealabil de completul de judecată, în cazul şedinţelor de judecată prelungite. Dezinfectarea se va face cu produse dezinfectante pe bază de alcool şi clor. Aceleaşi măsuri s-au dispus a fi luate şi pentru compartimentele arhivă/registratură la terminarea programului de lucru cu publicul, personalul acestor compartimente urmând a fi dotat în limita fondurilor necesare cu măşti de protecţie şi produse de dezinfectare a mâinilor şi a suprafeţelor”, mai arată sursa citată.

În incinta Palatului de Justiţie nu mai au acces persoanele care au călătorit în zonele de risc. Totodată, cei aflaţi în autoizolare sau în carantină, trebuie să notifice CAB.

”S-a interzis accesul în incinta Palatului de Justiţie a persoanelor cu privire la care autorităţile competente au dispus măsuri de carantină sau de autoizolare, până la expirarea acestor măsuri. S-a dispus ca persoanele aflate în situaţia de mai sus să înştiinţeze instanţa prin cerere trimisă în scris, prin poştă sau prin mijloacele de comunicare rapidă-fax, poştă electronică, curier, etc. S-a interzis accesul în incinta Curţii de Apel Bucureşti a persoanelor care au călătorit în zonele de risc, în ultimele două săptămâni sau care, deşi nu au călătorit, suspectează că au intrat în contact în România cu persoane care au călătorit în respectivele zone precum şi a celor care prezintă simptomatologia specifică infectării cu virusul gripal”, se mai arată în comunicat.

S-a dispus, totodată, ca la intrarea justiţiabililor care se va face în incinta Curţii de Apel printr-un singur punct de acces, cel situat în Splaiul Independenţei, să se pună la dispoziţie chestionare, pe care le vor completa şi prin care vor declara pe proprie răspundere, dacă au călătorit în zonele de risc, dacă au intrat în contact cu persoane suspecte şi dacă prezintă simptomatologia specifică bolii-febră, tuse, dificultăţi respiratorii, dureri musculare.

”În situaţia în care, în urma completării chestionarului, va rezulta că o persoană se află în situaţia de mai sus, prin grija personalului jandarmeriei va fi anunţată de îndată conducerea instanţei pentru luarea măsurilor legale şi pentru înştiinţarea completului de judecată. Asemenea chestionare vor fi completate şi de către avocaţi”, mai transmite CAB.

S-a recomandat justiţiabililor şi avocaţilor ca în Sala Paşilor să păstreze o distanţă de cel puţin 1,5m unii faţă de ceilalţi, astfel încât să fie evitat riscul unei eventuale infectări.

S-a recomandat ca la instanţă să fie aduse numai persoanele admise la triajul epidemiologic efectuat în acest sens de medicul penitenciarului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.