Un martor din dosarul fostului primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a declarat miercuri, la instanţa supremă, că înainte de a se lansa licitaţia pentru construirea locuinţelor din cartierul "Henri Coandă”, omul de afaceri Avraham Morgenstern l-a invitat acasă la Mazăre să discute detalii despre viitoarea construcţie, el fiind proiectantul campusului social.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Radu Briban a arătat, în declaraţia de martor dată în faţa instanţei, că firma sa a avut calitatea de proiectant şi a fost subcontractant pentru firma Shapir deţinută de Avraham Morgenstern.

“Pe cel din urmă îl ştiu din 2010, iar pe Radu Mazăre din 2009. Participam la diverse comandamente şi şedinţe. Morgenstern m-a invitat la Mazăre acasă înainte de câştigarea licitaţiei cu proiectul «Henri Coandă». În prezenţa mea s-au discutat numai chestiunile tehnice ale cartierului. La data respectivă mai aveam alte trei proiecte cu Primăria Constanţa şi Shapir avea în execuţie două blocuri”, a spus martorul.

Întrebat de judecători dacă era o cutumă ca firmele constructoare să se întâlnească acasă la primar înainte de licitaţii, Briban a răspuns negativ. Martorul a mai spus că a încasat 700.000 de lei, adică doi la sută din valoarea proiectului şi că nu a emis facturi false către firma lui Morgenstern, precizând că licitaţia pentru construirea complexului social a fost câştigată de firma Shapir în decembrie 2011, în condiţiile în care a fost singurul ofertant.

Chestionat în legătură cu locul unde aveau loc şedintele cu Radu Mazăre, martorul a precizat că acestea “se ţineau la primărie, la locul şantierului, pe plajă sau în restaurante”. "Nu am mai fost la el acasă până atunci”, a adăugat Briban. 

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 24 februarie, când vor fi audiaţi alţi doi martori, dintre care unul trebuia să dea declaraţii miercuri, dar nu a putut ajunge la Bucureşti, din cauza condiţiilor meteorologice.

Fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, fratele acestuia, fostul senator Alexandru Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost trimişi în judecată, în 1 aprilie 2016, pentru fapte de corupţie, în dosarul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o bancă din Israel.

“Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În schimbul banilor primiţi de la Morgenstern, Radu Mazăre a iniţiat hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de omul de afaceri.

În ce priveşte acuzaţiile de fals în declaraţii, procurorii au stabilit că, în declaraţiile de avere depuse în perioada 2011-2012, Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.

După ce a fost pus sub acuzare, Radu Mazăre a fost suspendat din funcţie, în 6 aprilie 2015, de către prefectul judeţului Constanţa, iar în 22 mai 2015 şi-a dat demisia de la conducerea Primăriei, unde era de 15 ani.

Radu Mazăre este judecat sau cercetat în mai multe dosare, pentru fapte de corupţie pe care le-ar fi comis când era primar al Constanţei.

Mazăre este judecat într-un dosar privind vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, prin care s-ar fi produs un prejudiciu de peste patru milioane de euro Primăriei Constanţa.

Fostul primar mai este judecat, din 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri. Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, foşti funcţionari din Primăria Constanţa şi notari publici sunt printre persoanele judecate în aceeaşi cauză. Procurorii susţin că aceştia ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 114 milioane de euro - 36 de milioane fiind dauna municipiului Constanţa şi aproape 78 de milioane de euro prejudiciul adus statului. 

Omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern a fost condamnat, în 5 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti, la 12 ani de închisoare, într-un alt dosar în care procurorii DNA îl acuză de  evaziune fiscală de 10 milioane de euro. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Firma prin care au fost derulate operaţiunile comerciale fictive, Shapir Structures SRL, a fost condamnată să execute pedeapsa de 400 de zile amendă. Judecătorii au stabilit cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 lei, ”inculpata urmând să plătească statului suma totală de 400.000 de lei”, se arată în decizia instanţei.

În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte, încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa, şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte.  

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.