Un martor denunţător din dosarul de corupţie al fostului deputat Cristian Rizea a povestit, miercuri, în faţa instanţei supreme, cum ar fi intervenit demnitarul pentru retrocedarea unor terenuri şi cum s-a pus la cale plata unei mite de 300.000 de euro în contul unei fundaţii pentru copii patronate de politician. "Şeful RAAPPS şi primarul din Chiajna sunt fraţii mei!", ar fi spus Rizea, potrivit martorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Martorul denunţător a arătat, la termenul de miercuri, că pe inculpatul Lucian Colţea l-a cunoscut prin intermediul avocatului Mario Ianculescu, iar pe Cristian Rizea prin nişte prieteni, Filip Costăchescu şi Constantin Misăilescu.

"Domnul Colţea avea o problemă: dăduse o importantă sumă de bani, 1.260.000 euro, cuiva, lui Emil Olteanu, şi nu putea să intre în posesia terenului şi nici să îşi recupereze banii. Terenul era pe Lujerului nr. 9, în suprafaţă de un hectar. Olteanu câştigase terenul, dar primarul anulase licitaţia. Olteanu se judeca cu Primăria Chiajna pentru acel teren. În acest context, Colţea m-a întrebat dacă cunosc pe cineva sau direct pe primarul din Chiajna. Avea nevoie de intrare la primar. Colţea voia să intervină la primar pentru ca primăria să piardă procesul cu Olteanu şi el să intre în posesia terenului. Eu am spus că ştiu pe cineva, care m-a ajutat într-o problemă similară cu Primăria Mangalia. Era vorba de domnul deputat Rizea care se descurca cu primarii, avea influenţă”, a spus martorul.

Întrebat de judecător dacă fostul deputat chiar avea influenţă, martorul a declarat: "Pe mine m-a convins, da! Avea influenţă asupra administraţiilor. Oriunde se ducea nu rămânea uşa închisă".

Martorul a relatat apoi cum a pregătit întâlnirea dintre Rizea şi Colţea.

"L-am contactat pe Costăchescu, care i-a transmis lui Rizea să vină la cabinetul său stomatologic. Rizea a venit. I-am spus problema prietenului meu cu cetăţenie americană, iar Rizea a fost foarte de acord să îl întâlnească. Chiar a fost bucuros. Ne-am întâlnit a doua zi la restaurantul hotelului Residence de faţă fiind eu, Rizea şi Colţea. S-au cunoscut şi chiar după ce s-au salutat Costăchescu mi-a făcut semn ca toate telefoanele să fie mutate la altă masă. La toate întâlnirile făcea aşa. Era o practică obişnuită. De exemplu, la Costăchescu la cabinet se lăsau în anticameră", a continuat martorul.

Declaraţia a continuat cu lux de amănunte despre întâlnirea dintre cei trei.

"După ce i-a relatat despre problema cu terenul, care îl supăra, Rizea a zis că problema e ca şi rezolvată având în vedere că primarul de la Chiajna e «fratele» lui. Mi-a solicitat să îi dau telefonul, a sunat pe cineva, nu ştiu cine, şi i-a spus interlocutorului că rămâne să se întâlnească a doua zi. Cred că era primarul. A doua zi dimineaţă ne aştepta primarul singur în primărie şi ne-a deschis uşa principală”, a continuat mai spus denunţătorul.

Discuţia de la restaurant ar fi continuat cu întrebarea deputatului Rizea dacă mai sunt şi alte probleme de rezolvat.

"Atunci, domnul Colţea a spus că ar mai fi problema de la RAAPPS. Rizea a zis: «A, Georgian?» (Georgian Surdu, fostul director general al RAAPPS, n.r.) «Georgian e fratele meu!» Era vorba de un teren pe Kiseleff. Nu mi-am dat seama cine era Georgian. La acea discuţie s-a stabilit: 100 de mii de euro pentru una, 200 de mii pentru alta, plus 10-20 la sută din terenul de la Chiajna şi alţi 200 de mii de euro. Banii reprezentau preţul traficării influenţei, iar Colţea trebuia să îi dea lui Rizea. Rizea urma să îi dea mai departe, pentru că dânsul avea obligaţii. Am aflat că domnul Rizea era susţinut de domnul Viorel Hrebenciuc, «Nea Vio» cum îi spunea”, a continuat martorul.

Denunţătorul a mai arătat că a doua zi după întâlnirea de la hotel s-au dus toţi trei la Primăria Chiajna.

"A doua zi, împreună cu domnul Colţea, ne-am deplasat la Primăria Chiajna, în acelaşi moment a sosit şi domnul Rizea. Primarul a deschis uşa principală a Primăriei. Am intrat în dreapta, la biroul domnului primar. Rizea a intrat primul şi a purtat o discuţie confidenţială cu primarul, eu aşteptând afară cu Colţea. Foarte scurt, 20 de secunde. Apoi ne-a invitat şi pe noi. Ne-a asigurat că prietenii domnului Rizea sunt şi prietenii lui. La un semn al lui Rizea, toate telefoanele au fost puse pe o canapea, domnul primar a pornit muzica şi au început discuţiile", a relatat martorul.

El a povestit, pe larg, cum au decurs discuţiile cu primarul din Chiajna

"Rizea a expus problema domnului primar, domnul primar ştia despre ce e vorba, a şi adresat nişte injurii la adresa lui Olteanu, l-a făcut escroc. Olteanu nu plătise preţul licitaţiei, 350.000 de euro. De aceea a fost anulată licitaţia. Acesta era şi motivul pentru care Olteanu chemase în judecată primăria, să dea preţul vechi pe teren. Domnul Colţea i-a explicat ce a discutat cu avocaţii. Modalitatea prin care primăria să piardă era discutată de dinainte între avocaţii lui Colţea, Ianculescu şi avocatul primăriei, un domn Holban, care erau prieteni. Avocatul Holban a zis că e necesar acordul primarului. Primarul a spus că abia aşteaptă să scape de Olteanu, că acesta voia 1,5 milioane de euro. S-a stabilit că primăria o să piardă în favoarea lui Olteanu cu condiţia ca Colţea să fie intervenient în procesul lui Olteanu cu Primăria ca finanţator, să plătească licitaţia. Primarul a spus că «bine că aţi venit cu domnul Rizea, că preţurile nu mai sunt la fel ca în 2005» şi afacerea era păguboasă pentru primărie. Terenul era la Lujerului, în Bucureşti, nu era în Chiajna şi era 800 de euro metrul pătrat”, a continuat declaraţia martorul denunţător.

Următoarea etapă a fost înţelegerea de la RAAPPS.

"Ne-am întâlnit într-o cafenea pe Dorobanţi. Colţea era foarte bucuros că l-a întâlnit pe Georgian, directorul RAAPPS. A spus despre Rizea că băiatu' e valabil. Era convins că i se rezolva problemele. Ne-am întors la Pascucci, era şi domnul Frăţilă, dar era la altă masă. Cred că era şi domnul Costăchescu, venise după ce noi plecasem la RAAPPS. Aici urma să se stabilească modalitatea de plată, domnul Rizea îşi confirmase influenţa. Domnul Rizea a cerut să se rezolve cu banii. Iniţial a zis că banii, 300.000 de euro, să fie viraţi în conturile fundaţiei «Children for Children», pe care dumnealui o controla. Voia o garanţie şi l-a trimis pe Nelu, şoferul, la administrator, Stela Popescu, acum nu ştiu dacă are vreo legătură cu... (artista, n.r.) I-a solicitat şoferului să se ducă la fundaţie - s-a exprimat la birou - să ia contractele semnate. Colţea a semnat două contracte: pentru 200.000 şi 100.000 de euro sau dolari. Domnul Colţea voia să plătească în dolari, Rizea voia în euro, era o diferenţa de curs. (...) Pe drum înapoi, Colţea, în maşină, mi-a spus că băiatu' asta (Rizea) e nebun că nu poate să îi dea banii aşa, pe baza acelor contracte, întrucât nu avea nicio garanţie. A spus: cum să îi donez într-o fundaţie? Eu ce garanţie am? Domnul Colţea, plecând în America, evident că nu a făcut plata. Rizea făcea presiuni pe Costăchescu şi pe mine. Zicea că dacă nu-i trimite Bătrânu banii - că aşa îi zicea lui Colţea - spunea că scurtcircuitează tot. Îi spuneam că o să vină Colţea şi o să rezolve. I-am transmis lui Colţea pe un număr privat în America. Spunea că o să rezolve când vine în România. În urma presiunilor, domnul Colţea m-a rugat să îi dau lui Rizea din banii mei 20.000 de euro ca avans. Banii i-am dat prin Costăchescu, dar Costăchescu mi-a spus că n-are nevoie de 20.000 de euro, ci de 300.000. Nu mai ştiu cum a fost, dar Costăchescu a oprit 10.000 de euro, pentru deranjul lui”, a mai spus martorul.

Depoziţia a continuat cu momentul în care deputatul Rizea a luat banii de la Colţea.

"Personal m-am întâlnit cu Rizea la hotelul Duke din Piaţa Română şi i-am predat banii. Rizea spunea că are susţinătorii lui pe care trebuie să îi plătească, că americanul e neserios, că dacă ştia nici nu se băga. În noiembrie 2009 s-a întors în ţară Colţea. Domnul Rizea îşi dorea să fie ministru. Ne-am întâlnit din nou, s-au reluat discuţiile, ne-a plimbat Rizea pe acolo prin curtea PSD-ului. (...) S-a stabilit 2 decembrie data la care să se facă plata de 200.000 de euro. Au urmat alte întâlniri cu primarul Minea (de la Chiajna, n.r.) şi Georgian Surdu de la RAAPPS. Eu aşteptam afară pentru că participau avocaţii. Eu am văzut că domnul Colţea era bucuros în urma acestor întâlniri reconfirmându-i-se că lucrurile se vor rezolva. A plătit 200.000 de euro pe data de 2 decembrie. Se renunţase la ideea donaţiei către fundaţie şi stabilise să se încheie contracte de împrumut, însă problema era că Rizea nu voia să apară direct într-un contract de împrumut. Ne-am întâlnit la prânz. Rizea a refuzat să apară ca împrumutat. Costăchescu a refuzat să fie el în locul lui şi aşa am ajuns eu. Ne-am întâlnit la biroul avocatului Mario Ianculescu, loc în care s-au semnat contractele de împrumut. Aici a apărut Iulian Frăţilă cu o geantă de laptop în care se aflau 200.000 de euro. De aici am plecat la biroul lui Costăchescu, unde ne aştepta Rizea. Aici s-au predat banii, i-a numărat Rizea pe toţi, s-a uitat la toţi. Am semnat contractul de împrumut... Telefoanele le aveam în anticameră, în dulap. Rizea tot spunea că trebuie să îi dea altor persoane, se jura pe copiii lui, ulterior am aflat că nu are, şi noi l-am crezut. A rămas că primeşte cei 200.000 de euro şi a spus că încearcă să rezolve şi aşa”, a declarat martorul denunţător în faţa instanţei.

Următorul termen a fost stabilit pentru 21 aprilie.

În martie 2016, deputatul PSD Cristian Rizea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dosarul lui Cristian Rizea, în care îl acuză de trafic de influenţă, două fapte de spălare de bani în formă continuată şi două fapte de influenţare a declaraţiilor. Procurorii cer instanţei supreme să menţină şi în timpul judecării cauzei măsura controlului judiciar pentru Rizea.

Omul de afaceri american Lucian Colţea, aflat în arest la domiciliu, va fi judecat pentru cumpărare de influenţă şi două fapte de spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit  alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna.

În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti, pentru o persoană din familia sa, şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna.

“Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false”, susţin procurorii DNA.

Anchetatorii îl mai acuză pe Rizea că, în decembrie 2015, în timpul desfăşurării anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală. Rizea le-ar fi promis celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei clinici.

Cristian Rizea a fost pus sub control judiciar pe 10 martie 2016, la o zi după ce Camera Deputaţilor a aprobat reţinerea sa, dar a respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive. Rizea trebuia să depună o cauţiune de 1,5 milioane de lei, în cadrul măsurii preventive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.