Marian Vanghelie a declarat joi, la ieşirea de la DNA, că este suspectat de abuz în serviciu în legătură cu modul de licitare pentru două cotracte de salubrizare în Sectorul 5, primarul suspendat spunând că nu a fost pus sub control judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul suspendat al Sectorului 5 a plecat de la Direcţia Naţională Anticorupţie după aproximativ o oră, el spunând, la ieşire, că a fost chemat de procurori într-un dosar în care fapta este de abuz în serviciu.

”Este vorba de abuz în serviciu pe un număr de două contracte din anul 2009... Nu este vorba de un denunţ al domnului Walter (omul de afaceri Florian Walter, care controlează grupul Romprest, n.r.)", a declarat edilul.

Marian Vanghelie a precizat că procurorii nu au luat în cazul său măsura controlului judiciar în noul dosar şi că va rămâne în cursa pentru un nou mandat de primar al Sectorului 5.

“Nu am niciun control judiciar. O să rămân in cursă. Nu mă sperie pe mine nimic”, a mai spus Vanghelie.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Marian Vanghelie este suspect în noul dosar pentru fapta de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

La intrarea în sediul DNA, Marian vanghelie spunea că, în România, “cine nu este suspect, este prost” şi că “suspect este prenume naţional”.

Marian Vanghelie este preşedintele Partidului Dreptăţii Sociale şi candidat pentru un nou mandat de primar la Sectorul 5. El declara recent, într-un interviu pentru News.ro, că va câştiga bătălia cu DNA şi se va reîntoarce în scaunul de primar, însă este pesimist în ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale în România.

Întrebat dacă un nou dosar de la DNA l-ar împiedica să obţină un nou mandat de primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie a spus: “Şi dacă ar mai fi un dosar care e problema? Nu există condamnare într-un dosar pe rol. Am avut opt dosare penale. Dacă s-ar fi mers pe aceeaşi viziune pe care se merge astăzi şi aş fi făcut cîte două-trei luni de arest preventiv, înseamnă că aş fi înnebunit şi am fi înnebunit cu toţii în România. Viaţa a demonstrat că le-am câştigat pe toate. Toate opt dosare. Patru cu ANI le-am câştigat în afară de alea opt dosare. Două NUP-uri. Unul de la PNA şi unul de la DNA. Deci în toată această perioadă ce ar fi trebuit să fac? Continuu să iau câte o pauză? Treceau opt ani şi luam o pauză, îmi mai luam încă vreo cinci, şase ani acum şi  trecea viaţa. Cei de la vamă au câştigat procesul după opt, nouă ani. Nu îi ajută cu nimic. Au fost daţi afară, unii au murit, unii s-au îmbolnăvit. Cu ce îi mai ajută pe ei că au câştigat procesul astăzi? După nouă ani? Trebuie să mergi cu toate problemele odată. Mergi şi cu familia, mergi şi cu politica şi cu bătăliile şi cu procesele şi cu noile dosare dacă dumneavoastră vreţi. Mergem şi cu noile dosare dacă mai e nevoie cumva de un dosar ca să mă obosească cineva, dar să ştiţi că duc mult”. 

Marian Vanghelie a fost miercuri la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, acuzând o criză renală. Din acest motiv, avocatul său a cerut miercuri, la Tribunalul Bucureşti, amânarea judecării dosarului în care Vanghelie este acuzat de fapte de corupţie. Marian Vanghelie ar fi trebuit să fie prezent la audierea celorlalţi inculpaţi din dosar.

Avocatul său trebuie să depună la dosar actele medicale pentru a justifica absenţa aceastuia de la proces, în condiţiile în care este obligat, prin măsura controlului judiciar, să se prezinte la fiecare termen al procesului, dar şi la procurori, ori de câte ori este chemat.

Judecătoarea Otilia Bomboş, de la Tribunalul Bucureşti, a stabilit ca judecarea în dosarul lui Vanghelie să continue în 18 mai. 

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, în iulie 2015, pentru suspiciuni privind săvârşirea a nouă fapte de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte fapte de spălare de bani.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor,  prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.