Magistraţii Tribunalului Dolj vor purta, timp de trei zile, banderole albe la robe şi ameninţă că din 12 septembrie nu vor mai soluţiona cauzele de drept comun. Judecătorii sunt nemulţumiţi de "modalitatea în care Guvernul nu aplică" sau aplică în mod eronat hotărâri ale instanţei supreme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Dolj a decis ca magistraţii să facă grevă japoneză în perioada 7 - 9 septembrie din cauză că Executivul nu “aplică deloc hotărâri date în dezlegarea unor probleme de drept de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi obligatorii, că hotărârile date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în recursuri în interesul legii se aplică greşit şi cu nerespectarea prevederilor legale care le reglementează efectele, că de multă vreme prevederile legale se aplică diferenţiat şi discriminatoriu de către ordonatorii principali de credite, că nu se pun în executare hotărâri judecătoreşti cu caracter executoriu şi că se emit ordonanţe de urgenţă de către Executiv cu încălcarea de competenţe a acestora”, se arată într-un comunicat al magistraţilor doljeni.

Prin urmare, organismul reprezentantiv al judecătorilor din Tribunalul Dolj a decis o serie de proteste dacă nu vor fi respectate mai multe revendicări al acestuia.

“Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Dolj a decis iniţierea unui protest în sensul celor ce se succed: puterea executivă să aplice hotărârile date de ICCJ în RIL şi HP în concordanţă cu normele legale în vigoare; Guvernul să emită acte normative doar cu respectarea legii de abilitare dată de Parlament şi a normelor constituţionale; Guvernul să pună în aplicare hotărârile judecătoreşti; aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toţi destinatarii ei; sesizarea Avocatului Poporului pentru a iniţia controlul de constituţionalitate a OUG 43/2016”, se mai arată în comunicatul de presă.

Magistraţii doljeni solicită, de asemenea, demisia ministrului Justiţiei, dar şi ca preşedintele CSM să ceară Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict între puterile statului.

În cazul neducerii la îndeplinire a acestor solicitări, judecătorii doljeni susţin că, începând cu data de 12 septembrie, vor lua dosare cu termen foarte urgent care vor avea ca obiect cauze în materie penală şi materie civilă, pentru restul atribuindu-se alte termene de soluţionare. Protestul magistraţilor va înceta în momentul în care va exista în acest sens o decizie a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Dolj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.