Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri seară, că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. El a spus că despre concluziile şi ”exagerările vizibile şi interesate” ale ministrului Justiţiei va vorbi punctual în zilele următoare. Lazăr a susţinut că a respectat prevederile constituţionale. El a amintit şi că în raportul de zilele trecute Comisia de la Veneţia a recomandat revizuirea prevederilor privind revocarea procurorilor de rang înalt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Lazăr şi-a început declaraţia amintind că în raportul de zilele trecute Comisia de la Veneţia a recomandat revizuirea prevederilor privind revocarea procurorilor de rang înalt.

Procurorul general a apreciat că raportul de evaluare a activităţii sale ”este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiţiei înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia”.

Lazăr a mai menţionat că mâine în toate statele UE va fi celebrată Ziua justiţiei civile, prilej de a firma că justiţia e independentă, în slujba cetăţeanului, nu a Executivului.

"Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ prezentat astăzi este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiţiei, înţelege să-l dea Comisiei de la Veneţia. Mâine în toate statele UE va fi celebrată Ziua europeană a justiţiei civile, prilej de a sublinia faptul că justiţia este un serviciu public independent, aflat în slujba cetăţenilor, iar nu în slujba executivului. Raportul prezentat azi este modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public, ca parte a autorităţii judecătoreşti din România", a adăugat el.

”La concluziile şi exagerările vizibile şi interesate ale ministrului Justiţiei îmi rezerv dreptul de a răspunde punctual în zilele următoare”, a spus Augustin Lazăr.

Lazăr a susţinut că a respectat prevederile constituţionale în toate acţiunile sale, iar în declaraţii a respectat jurisprudenţa CEDO.

Lazăr a spus că avea "obligaţia managerială de a lua atitudine publică, de a exprima un punct de vedere instituţional ca o reacţie la numeroasele atacuri nejustificate la adresa sistemului judiciar". În acest context, procurorul general a spus că discursul său public a fost "în conformitate cu jurisprudenţa CEDO", întrucât în calitatea de conducător al Ministerului Public are "nu numai dreptul, dar şi obligaţia de a vorbi în apărarea ordinii de drept, de a exprima o opinie cu privire la reformele legislative importante care sunt în curs în România".

Lazăr a citat dintr-o decizie a CEDO care arată că un magistrat de rang înalt trebuie să folosească libertatea de exprimare "pentru întărirea supremaţiei legii şi apărarea împortiva oricăror imixtiuni de natură a afecta independenţa procurorilor".

Procurorul general a invocat controlul făcut la sfârşitul anului 2017 la Parchetul General, privind eficienţa managerială a procurorului general, control ale cărui concluzii au fost pozitive şi confirmate de Secţia pentru procurori a CSM.

"După mai puţin de un an, nemulţumit de concluziile Inspecţiei Judiciare, structură abilitată să se pronunţe asupra activităţii maganeriale a procurorului general, domnul ministru înţelege să pună sub semnul întrebării competenţele acestei instituţii", a spus Lazăr, în acest context.

Procurorul general a precizat că în cursul acestui an evaluarea activităţii sale a fost efectuată "conform prevederilor legale de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive", iar calificativul dat de CSM fiind, potrivit lui Lazăr, acela de "foarte bine". În acest context, Lazăr a catalogat concluziile ministrului Justiţiei referitoare la activitatea sa ca procuror general ca fiind unele "iniţiate şi formulate fără bază factuală sigură".

"Concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei, iniţiate şi formulate fără o bază factuală sigură, solidă, reprezintă un demers de natură a destabiliza Ministerul Public. Într-un context sensibil pentru sistemul judiciar şi am în vedere modificările legislative în curs vizând legile justiţiei şi codurile penale, stabilitatea funcţiei de procuror general a Parchetului de pe lângă ICCJ este esenţială pentru stabilitatea instituţională", a mai spus Lazăr.

Acesta a afirmat că va preciza în zilele ce urmează "cât de clare sune exagerările pe care ministrul Justiţiei sau autorii - cine or fi ei - autorii acestei analize le-au făcut şi ele au fost vizibile pentru un observator atent".
El a precizat că timp de 36 de ani a primit numai calificativul ”foarte bine", arătând că acest lucru poate fi uşor demonstrat, fiind notat în mapa sa profesională de la CSM.

Augustin Lazăr a numit ”penibile” unele dintre constatările din raportul prezentat de către ministrul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.