Procurorul general Augustin Lazăr spune că există o legătură strânsă între infracţiunea de abuz în serviciu şi cea de conflict de interese, apreciind că un prim portret robot al celui care face abuz în serviciu priveşte funcţionarul public care este fie dintre cei aleşi - primari, consilieri, fie dintre funcţionarii publici numiţi - directori, şefi de serviciu, iar al doilea portret robot este mai "sofisticat", fiind vorba despre "autorul din spatele autorilor", care se foloseşte de un alt funcţionar public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Portretul robot al infractorului de abuz în serviciu este similar cu portretul robot al infractorului infractorului de conflict de interese. Un prim portret robot priveşte funcţionarul public care este fie printre cei aleşi, primari, consilieri, fie dintre funcţionarii publici numiţi, directori, şefi de serviciu. Aceste persoane au o conduită caracterizată ca fiind abuzivă. Un astfel de funcţionar are o conduită abuzivă şi pentru a-şi rezolva interesele proprii, exercită o astfel de conduită, încălcând o deontologie minimă pe care trebuie să o aibă un funcţionar public", a declarat procurorul general Augustin Lazăr miercuri, la dezbaterea despre corupţia din achiziţiile publice la care participă şi procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
 
El spune că al doilea portret robot este mai "sofisticat", fiindcă este vorba despre "autorul din spatele autorilor", care se foloseşte de un alt funcţionar public.
 
"Este posibil să avem modalităţi de acţiune sofisticate care dau răgaz autorului din spatele autorului să îşi ia măsuri de protecţie şi să se folosească de cel din faţă, să şteargă cu el pe jos. De multe ori, acest om de paie nici nu vrea să coopereze", a subliniat Lazăr.
 
El a spus că în cele mai multe cazuri, acest "om de paie" este un membru de familie, un prieten sau un membru de partid, "cineva care poate fi sacrificat".
 
De asemenea, procurorul general a ridicat problema neutralizării mecanismelor de verificare şi control din instituţiile publice în care îşi desfăşoară mandatul respectivul infractor.
 
"Neutralizarea temporară a acestor mecanisme dă timp autorilor din spatele autorilor sra culeagă produsul infracţional şi să îl pună la adăpost. Până ajunge ancheta la locul respectiv, moare omul, se schimbă mandatele", a declarat Lazăr.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.