Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, în urma publicării de către Corpul anti-corupţie al Consiliului Europei (GRECO), a unui raport în care arată că România a făcut progrese mici în prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel parlamentar, al judecătorilor şi procurorilor, că Ministerul Public va continua să apere ordinea de drept şi legile justiţiei. Ministerul Public a transmis că îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte modificările legilor Justiţiei, spunând că procesul de modificare nu a respectat standardele de eficienţă şi transparenţă, nu au avut loc dezbateri şi, de asemenea, procesul nu a ţinut cont de votul negativ dat de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi de opinia corpului magistraţilor şi a societăţii civile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Eu am văzut că Ministerul Public este bine apreciat ca activitate în acest raport şi aş dori să vă asigur că în continuare noi vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept, în a apăra legile Justiţiei”, a declarat Augustin Lazăr

Ulterior, Ministerul Public a transmis că îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte modificările legilor Justiţiei, spunând că procesul de modificare nu a respectat standardele de eficienţă şi transparenţă, nu au avut loc dezbateri şi, de asemenea, procesul nu a ţinut cont de votul negativ dat de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi de opinia corpului magistraţilor şi a societăţii civile.

"Totodată, raportat la concluziile reţinute în raportul GRECO, Ministerul Public arată că modificările legislative nu au fost fundamentate pe un studiu de impact, conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România, cu consecinţe negative în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi a progreselor înregistrate în ultimii ani”, arată Ministerul Public.

Corpul anti-corupţie al Consiliului Europei (GRECO) a concluzionat, într-un raport publicat joi, că România a făcut progrese foarte mici în implementarea recomandărilor referitoare la prevenirea şi combaterea corupţiei în ceea ce îi priveşte pe membrii Parlamentului, judecătorii şi procurorii.

GRECO arată că România a îndeplinit doar două dintre cele 13 recomandări, cuprinse într-o evaluare publicată în 2016. Şapte dintre recomandări nu au fost implementate, iar alte patru au fost implementate parţial.

Raportul arată că principala iniţiativă luată în România privitor la membrii Palarlamentului a fost adoptarea, în octombrie 2017, a unui cod de conduită care ţinteşte să impună norme legat de cadouri şi alte beneficii şi managementul conflictelor de interese. În ciuda acestuia, GRECO remarcă faptul că formularea textului codului şi regulile nepotrivite pentru aplicarea lui fac ca acesta să nu reprezinte un cadru satisfăcător.

GRECO consideră că România nu a acordat interesul potrivit pentru îmbunătăţirea performanţei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în controlarea declaraţiilor de avere şi interese ale membrilor Parlamentului, deşi metodele de lucru şi randamentul procesării datelor au fost îmbunătăţite. Organismul cere şi îmbunătăţirea implementării în practică a deciziilor şi sancţiunilor date de ANI privind incompatibilităţile şi conflictele de interese.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.