Funcţionarii publici trebuie să treacă printr-un proces mai amplu de pregătire înainte să ocupe funcţii înalte într-o instituţie, afirmă procurorul general Augustin Lazăr. El este de părere că de fiecare dată când o persoană tânără şi cu foarte puţină experienă va ocupa o funcţie înaltă într-o instituţie, există o posibilitate mare ca acea persoană să fi fost numită acolo pentru a respecta ordine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ori de câte ori vom avea un foarte tânăr şi crud reprezentant pus în linia întâi, există o foarte mare suspiciune ca acea persoană a fost pusă acolo ca să i se spună ce să facă de către cineva care este în spate. Există o probabilitate foarte mică ca acea persoană să aibă iniţiative şi să rezolve probleme”, a declarat Lazăr miercuri, la dezbaterea organizată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pe tema corupţiei şi fraudelor din domeniul achiziţiilor publice.

Procurorul general a dat exemplu Franţa, unde a fost înfiinţat, după al Doilea Război Mondial, un institut pentru pregătirea funcţionarilor publici.

„La noi, după Revoluţie, orientându-ne spre vest şi spre cultura UE, ar fi trebui să avem un institut similar, care să pregătească tinere cadre, să le formeze profesional. Se face aşa ceva oare?”, a mai spus Lazăr.

El a declarat că nu i se pare încurajatoare situaţia din România, în condiţiile în care statul nu se orientează către formarea unei culturi instituţionale şi pregătirea amplă a funcţionarilor publici.

„La fiecare schimbare de mandat, apar personaje noi despre care se pune problema cine sunt, fiindcă nu am auzit să rezolve o problemă în domeniul lor profesional. Şi se pune problema dacă să avem încredere în ei”, a subliniat Lazăr.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.