Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, la bilanţul instituţiei, că 189 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de abuz în serviciu, iar măsurile asiguratorii instituite doar pentru acest tip de infracţiuni au fost de peste 95 milioane Euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"189 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de abuz în serviciu, iar măsurile asiguratorii instituite doar pentru acest tip de infracţiuni au fost de peste 95 milioane Euro. Aceste date ne arată o situaţie îngrijorătoare a fenomenului de abuz în serviciu, care se manifestă cu precădere în domeniul achiziţiilor publice. Ne arată că nu avem un sistem de achiziţii publice curat şi transparent", a declarat Kovesi.

Ea a amintit că CCR a pronunţat în 2016 o decizie privind infracţiunea de abuz în serviciu, astfel, procurorii mai pot investiga doar acele fapte de abuz în serviciu care generează fraudarea banului public din cauza încălcării legislaţiei primare, adică încălcării dispoziţiilor din legi sau ordonanţe.

"Sigur, ca procurori respectăm decizia Curţii Constituţionale şi nu mai putem reţine răspunderea penală. Ca efect al acestei decizii a Curţii Constituţionale au fost închise 275 de dosare în care procurorii au stabilit prejudicii din bani publici de 148 milioane euro", a precizat Kovesi.

Ea s-a întrebat în câte dintre aceste dosare clasate de procurori, în temeiul deciziei Curţii Constituţionale, celelalte instituţii au demarat proceduri pentru a stabili răspunderea disciplinară, administrativă sau civilă.

"Repet: 275 de cazuri clasate, 148 de milioane de euro. În câte cazuri celelalte instituţii au făcut demersuri pentru recuperarea acestor prejudicii? Există un interes pentru recuperarea acestor bani, pierduţi de cetăţeni, de comunităţi?", a spus şefa DNA.

Ea a amintit o altă situaţie pe care o consideră gravă, respectiv aceea în care autorităţile publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

"Nu vor să recupereze banii, pur şi simplu. Refuzul de a recupera prejudiciile cauzate bugetului public este de neînţeles. Un astfel de refuz validează abuzul ca pe un comportament acceptabil", a afirmat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.