Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spune că ancheta în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este cercetat pentru folosirea nelegală a coloanei oficiale, cauză deschisă după moartea poliţistului Bogdan Gigină, este aproape de finalizare şi că procurorii depind de răspunsul unor instituţii precum Ministerul de Interne, care trebuie să calculeze prejudiciul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat, marţi, la Europa FM, că procurorii au cerut Ministerului de Interne să calculeze cât anume au costat deplasările fostului ministru Gabriel Oprea în care acesta era însoţit de coloana oficială, însă instituţia nu a răspuns până acum.

”Ne apropiem de finalizare. Mai sunt dispuse câteva activităţi şi aşteptăm răspunsuri de la instituţii şi sper eu, în curând, o să avem o soluţie în acest dosar. Mă refer la calcularea prejudiciului, noi am reţinut în dosar comiterea unei infracţiuni de abuz în serviciu, care are şi un prejudiciu. În prezent, aşteptăm ca structurile Ministerului de Interne să ne calculeze contravaloarea acestui prejudiciu (n.r. - prejudiciul pentru folosirea coloanelor oficiale). (...)”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, referindu-se la dosarele vizându-i pe Gabriel Oprea şi pe fostul procuror general Tiberiu Niţu, privind folosirea abuzivă a coloanelor oficiale.

Întrebată dacă prejudiciul va fi calculat separat în cazul lui Gabriel Oprea şi în cazul fostului procuror general Tiberiu Niţu, şefa DNA a spus că nu poate oferi informaţii în acest caz: ”Nu pot să vă spun în acest moment, dar o să aflaţi când se poate face publică această informaţie. Pot să vă spun că noi am cerut să se calculeze prejudiciul în dosar”.

”Depindem de răspunsuri de la alte instituţii. Dacă acele răspunsuri vin în timp scurt şi soluţia noastră va fi în timp scurt. Până ieri, luni, ştiu că nu veniseră răspunsurile”, a adăugat Kovesi, întrebată în cât timp vor fi finalizate aceste dosare.

În dosarul privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, procurorii anticorupţie l-au pus sub acuzare pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu.

Potrivit DNA, fostul demnitar a folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în perioada în care a fost ministru de Interne, de multe ori în scop personal.

În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă.

Ancheta a dus şi la începerea urmăririi penale /n cazul fostului procuror general Tiberiu Niţu, pentru complicitate la abuz în serviciu şi tot în legătură cu folosirea abuzivă a coloanei oficiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.