Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri la Europa FM, referindu-se la afirmaţiile ministrului Justiţiei potrivit cărora procurorii nu fac legi, că aceştia le aplică şi că au dreptul la opinie. Ea a afirmat că ministrul Tudorel Toader trebuie să explice de ce vrea să schimbe legile justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noi avem dreptul la opinie. Am făcut observaţii de fiecare dată când au fost modificate legi care ne priveau direct", a spis Kovresi, acceptând faptul că procurorii nu fac legi, dar subliniind că le aplică.

Şefa DNA a susţinut că este necesar ca ministrul Justiţiei să îşi argumenteze decizia de a modifica legile.

"Tudorel Toader trebuie să explice de ce vrea să schimbe legile justiţiei. Nu am văzut niciun fel de fundamentare, nu ştiu ce analize au fost avute în vedere", a apreciat Kovesi, subliniind că mai multe dispoziţii din propunerile ministrului Justiţiei afecteaza in mod grav activitatea procurorilor.

"Suntem într-o procedură de consultare privind acest proiect. Punctul nostru de vedere vizează doar activitatea procurorilor. Noi am semnalat că trecerea inspecţiei judiciare în subordinea ministrului justiţiei este o problemă, atât timp cât ministrul justiţiei este om politic", a adăugat procurorul-şef al DNA.

Conform Europa FM, ea a susţinut că deşi nu este cazul actualului ministru, de-a lungul timpului, au fost şi miniştri oameni politici, iar "Inspecţia judiciară nu trebuie politizată”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat în 30 august că va trimite propunerile de modificare a legilor justiţiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu şi la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv că doar CSM avizează propunerile legislative şi pentru că procurorii nu fac legi, ci doar aplică şi interpretează legea.

„Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să-şi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am ştiut că avem un parlament tricameral. Un parlament cu Senat, cu Camera Deputaţilor şi procurorii care să voteze legi. Eu am fost procuror şi ştiam şi încă ştiu că procurorii interpretează şi aplică legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizează conţinutul propunerii legislative”, a continuat Toader.

Adunarea Generală a procurorilor din DNA a stabilit prin vot că modificările la legile justiţiei în forma actuală reprezintă o formă de presiune asupra activităţii profesionale a procurorilor din Direcţia Naţională Anticorupţie şi au respins cele mai multe dintre propunerile ministrului Tudorel Toader. Procurorii DNA nu au fost de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, cu modificările referitoare la răspunderea materială a judecătoriklor şi procurorilor, cu înfiinşarea unei direcţii speciale pentru cercetarea faptelor comise de magistraţi şi nici cu instituirea unei vârste minime pentru candidaţii la INM.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.