Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat, vineri seară, după ce Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la abrogarea într-un interval scurt de timp a legii recursului compensatoriu, că ”viaţa şi siguranţa cetăţenilor sunt mai presus de alte considerente”, iar protejarea acestora a impus abrogarea recursului compensatoriu. Dancă a precizat că se fac demersuri, împreună cu oficialii CEDO, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni legate de condiţiile de detenţie din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dancă a fost întrebat, vineri seară, despre îngrijorările exprimate de Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului în legătură cu abrogarea recursului compensatoriu şi a spus: ”A fost un angajament luat de actualul guvern înainte de învestire, a fost un angajament luat prin programul de guvernare votat în Parlament şi ne menţinem acest angajament. În acest moment, sunt discuţii la Ministerul Justiţiei cu oficiali din CEDO pentru a găsi şi a identifica o abordare în ceea ce priveşte riscurile de amendare, de sancţiune a României din partea CEDO, astfel încât acestea să fie reduse”.

Dancă a precizat că ”viaţa şi siguranţa cetăţenilor” au fost luate în calcul în acest demers.

”Noi considerăm că în acest moment viaţa şi siguranţa cetăţenilor români au impus abrogarea în regim de urgenţă a acestei măsuri şi viaţa şi siguranţa cetăţenilor sunt mai presus de alte considerente. În acest moment facem demersuri împreună cu oficiali CEDO pentru a evita aplicarea unor sancţiuni cauzate de modul în care penitenciarele din România asigură condiţiile de detenţie pentru infractorii condamnaţi penal. Este un proces care se desfăşoară şi care noi credem că va avea un rezultat mult mai bun decât menţinerea recursului compensatoriu în vigoare”, a mai spus Dancă.

Acesta a precizat că Ministerul Justiţiei are ”în vedere toate instrumentele la îndemână pentru a rezolva şi problema supraaglomerării din închisori”.

”Noi ne-am asumat că vom face toate demersurile pentru întărirea sistemului de probaţiune şi pentru o eliberare condiţionată a infractorilor care au comis fapte cu violenţă, astfel încât să nu fie puse în pericol siguranţa şi viaţa cetăţenilor”, a mai afirmat Dancă.

Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) din cadrul Consiliului Europei, şi-a exprimat, după discuţia cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, îngrijorarea cu privire la abrogarea într-un interval scurt de timp a legii recursului compensatoriu şi a salutat angajamentul Guvernului de a pregăti de urgenţă şi de a prezenta Comitetului de Miniştri un nou plan de acţiune în acest sens. Conform ministerului român al Justiţiei, Comitetul de Ministri a hotărât să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită în loc o decizie de recomandare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.