Judecătorii instanţei supreme menţin interceptările SRI din dosarul lui Cristian David, respingând ca inadmisibilă cererea fostului ministru al Internelor de înlăturare a interceptărilor ca mijloace de probare a presupuselor fapte de corupţie de care îl acuză procurorii DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima decizie luată de o instanţă după ce Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale interceptările făcute de SRI la cererea procurorilor a fost luată vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul lui Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte. Instanţa a decis să păstreze, în dosarul instrumentat de DNA, interceptările făcute cu ajutorul SRI în dosarul lui Dragoş Băsescu, chiar dacă se află în procedură de cameră preliminară.

Tot într-un dosar DNA, o decizie similară a fost luată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii ICCJ au decis să păstreze probele obţinute cu ajutorul SRI în dosarul Veronică Slăvilă, o apropiată a clanului Cămătarilor. Decizia poate fi invocată ca precedent de către anchetatori.

Avocaţii lui Cristian David au cerut vineri instanţei supreme să dispună înlăturarea din dosarul său a tuturor probelor, mijloacelor de probă, înregistrărilor ambientale şi interceptărilor telefonice care au fost obţinute cu participarea altor organe decât cele enumerate la articolul 55 din Codul de procedură penală, respectiv procurorul, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare şi organele de cercetare penală speciale. Cererea lui David a fost respinsă, luni, ca inadmisibilă.

Potrivit unor surse judiciare, David a dorit înlăturarea întregului ansamblu probator de la dosarul său, pentru ca apoi să solicite achitarea din lipsă de probe.

Judecarea procesului fostului ministru al Internelor va continua la ICCJ în 5 aprilie.

Avocaţii lui Cristian David au mai cerut vineri judecătorilor instanţei supreme să nu ţină cont nici de declaraţiile de martor legate de interceptările SRI din dosarul de corupţie al fostului ministru al Internelor. Avocaţii au arătat că dacă vor fi excluse din dosar şi declaraţiile de martor care se leagă de aceste interceptări, ar mai rămâne doar două denunţuri şi o serie de acte nesemnificative.

În iulie 2015, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată pe fostul ministru al Internelor Cristian David - pentru luare de mită, pe Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la data comiterii faptei - pentru spălarea banilor, pe Valeriu Roger Niţescu, fostul şef de cabinet al lui David - pentru trafic de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la luare de mită, şi pe Gheorghe Doloiu - pentru spălarea banilor.

Cristian David este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la Bîgiu, atunci prefectul judeţului Buzău, în sprijinul unei persoane care revendicase un teren de 15 hectare în municipiu.

După ce DNA a cerut, în februarie 2014, aviz pentru a începe urmărirea penală, David a demisionat din PNL, spunând că a luat această decizie pentru a nu afecta imaginea partidului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.