Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis suspendarea activităţii de lucru cu publicul şi accesul celor care nu fac parte din personalul instanţei, măsura fiind valabilă în perioada 16 martie – 16 aprilie. ÎCCJ va judeca în această perioadă numai cauzele urgente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis printr-un comunicat de presă, că prin Ordinul nr.91/12.03.2020 al preşedintelui ÎCCJ, s-a decis suspendarea activităţii de lucru cu publicul, precum şi suspendarea accesului persoanelor care nu fac parte din personalul instanţei supreme în sediile acesteia, ambele măsuri fiind urmând a fi aplicate în perioada 16 martie -16 aprilie.

“Măsurile au fost dispuse în sprijinul eforturilor făcute de autorităţile naţionale competente pentru limitarea răspânderii epidemiei cauzate de SARS-Cov-2 (boala COVID-19), având în vedere specificul activităţii instanţei supreme, singura instanţă care are competenţă teritorială cu privire la întreg teritoriul naţional şi care judecă în cvasi-unanimitatea cazurilor ca ultimă instanţă a unei cauze. Ca urmare, activitatea de judecată la nivelul Înaltei Curţi prezintă ca specificitate un interes deosebit al părţilor şi reprezentanţilor lor de a fi prezenţi la judecarea cauzelor şi de a-şi expune în mod direct argumentele, dar şi reunirea, în cadrul aceloraşi şedinţe, a unor grupuri de persoane din toate zonele ţării, de toate vârstele, fiecare cu o stare de sănătate specifică, inclusiv persoane din categoriile considerate cele mai vulnerabile faţă de COVID-19”, se arată în comunicatul ÎCCJ.

Sursa citată preciează că măsurile luate au avut în vedere propunerile preşedinţilor de secţie, dezbaterile desfăşurate în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, comunicatele autorităţilor medicale şi administrative compentente privind măsurile de combatere ale epidemiei şi riscurile asociate unor anumite activităţi sociale, dar şi poziţia exprimată public de către Uniunea Naţională a Barourilor din România.

“Măsurile dispuse nu sunt astfel menite să restrângă drepturile justiţiabililor din dosarele aflate pe rolul Înaltei Curţi, ci tocmai permită ca acestea să fie respectate fără punerea celor mai vulnerabili membri ai societăţii în situaţii de risc medical sau în situaţia de a nu-şi putea exercita dreptul la apărare în mod adecvat. De asemenea, buna desfăşurare a activităţii oricărei instanţe este condiţionată de asigurarea securităţii la locul de muncă, pentru toate persoanele implicate”, mai precizează comunicatul.

Sunt exceptate de la aceste prevederi persoanele citate în cauzele urgente, indicate în cuprinsul ordinului, cu privire la care judecata va continua să se desfăşoare în mod normal, sub rezerva respectării măsurilor de biosecuritate dispuse anterior, mai precizează ÎCCJ.

Totodată, în perioada imediat următoare, vor fi activate măsuri de îmbunătăţire a asistenţei acordate de către personalul Înaltei Curţi justiţiabililor prin telefon sau mijloace de comunicare electronică, ori prin comunicări poştale.

“Mecanismele de unificare a jurisprudenţei rămân pe deplin funcţionale, activităţile esenţiale(cauze civile urgente, măsuri preventive, cauze în care există pericolul prescripţiei răspunderii penale etc.) vor continua să fie derulate în condiţii de normalitate, iar în cauzele a căror judecată nu se poate desfăşura în această perioada, completurile de judecată urmează a dispune măsurile procedurale adecvate pentru apărarea dreptului la apărare şi continuarea judecăţii după încheierea acestei perioade”, mai spune ÎCCJ.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură cetăţenii români că instanţa supremă va continua să îşi îndeplinească misiunea constituţională în pofida restrângerilor pe care considerentele de biosecuritate le impun în prezent în ceea ce priveşte prezenţa efectivă a publicului la sediul acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.