Horvath Anna, vicepreşedinte executiv al UDMR şi fost viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a fost condamnată definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, ea fiind obligată să facă o sută de zile de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a achitat-o însă pentru spălare de bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, miercuri, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj şi inculpaţii Horvath Anna şi Fodor Zsolt împotriva sentinţei penale din 23 martie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Cluj - Secţia penală şi de minori în dosarul nr. 1448/33/2016.

Astfel, instanţa supremă a desfiinţat, în parte, sentinţa apelată şi, rejudecând, a descontopit pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 8 luni de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi faţă de Horvath Anna, în pedepsele componente, pe care le-a repus în individualitatea lor.

ICCJ a decis să o achite pe Horvath pentru spălare de bani, dar a menţinut pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată pentru trafic de influenţă şi pedeapsa accesorie şi complementară prevăzute de art. 66 lit. a Cod penal. Horvath a primit pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. b Cod penal pe o durată de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii, şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. b Cod penal, pe durata executării pedepsei principale.

Totodată, instanţa a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatei Horvath Anna, pe un termen de supraveghere de 4 ani, calculat începând cu data prezentei decizii, fiind stabilite mai multe măsuri pe care trebuie să le respecte pe durata termenului de supraveghere.

De asemenea, ICCJ îi impune lui Horvath să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, ea va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină Cluj sau Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

În ceea ce îl priveşte pe Fodor Zsolt, instanţa a descontopit pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 6 luni de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi.

Fodor a fost achitat pentru infracţiunea de spălare de bani, dar ICCJ a menţinut pedeapsa de un an şi 6 luni închisoare pentru cumpărare de influenţă şi pedeapsa accesorie şi complementară prevăzută de art. 66 lit. a Cod penal. Fodor a primit pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. b Cod penal pe o durată de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri ,şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. b Cod penal, pe durata executării pedepsei principale.

Instanţa a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale care nu contravin prezentei decizii.

Cheltuielile cu soluţionarea apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj şi inculpaţii Horvath Anna şi Fodor Zsolt rămân în sarcina statului.

Decizia este definitivă.

În 23 martie 2018, fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca Anna Horvath a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în acelaşi dosar fiind condamnat şi omul de afaceri Zsolt Fodor, care a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni cu suspendare, pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Decizia instanţei nu era definitivă.

Horvath Anna a fost trimisă în judecată de DNA, în 20 decembrie 2016, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, fiind acuzată că, în perioada februarie-mai 2016, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din Primărie pentru ”urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” pentru care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice, ea cerând în schimb 60 de abonamente la două festivaluri de muzică pentru voluntarii care o sprijineau în campania electorală pentru alegerile locale.

Pe 21 martie 2017, Horvath Anna a demisionat din funcţia de viceprimar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.