Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat joi că relaţia cu Marea Britanie este dificilă în contextul în care anchetatorii aşteaptă în continuare răspunsul în cazul comisiei rogatorii prin care se cere inclusiv acceptul ca un magistrat de la combaterea criminalităţii organizate să participe la unele acte de cercetare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Daniel Horodniceanu a precizat că, până la acest moment, autorităţile britanice nu au răspuns în vreun fel cererii de comisie rogatorie formulate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) care fac ancheta în dosarul „Sky News”.

Procurorul-şef al DIICOT a subliniat că situaţia este neplăcută pentru că se creează un dezechilibru de tratament între persoanele care au fost arestate şi ulterior eliberate sub puterea altei măsuri preventive şi cele care ar trebui cercetate, dar acest lucru nu se poate întâmpla din cauza lipsei răspunsului la cererea de comisie rogatorie.

”Nu avem nici până la acest moment niciun fel de răspuns fapt care ne îngrijorează, pentru că au trecut deja două luni, iar inculpaţii din România sunt puşi sub măsuri preventive, ceea ce pare cumva injust, pentru că nu au acţionat de unii singuri”, a declarat şeful DIICOT.

Horodniceanu a mai spus că "dosarul a ajuns la acest moment la Home Office din Marea Britanie”, se aşteaptă un răspuns, iar dacă nu va fi primit, procurorii vor continua demersurile internaţionale în acest sens.

Întrebat dacă se colaborează mai greu cu autorităţile din Marea Britanie, Daniel Horodniceanu a spus: ”Ddestul de greu, din nefericire. Cu colegii britanici se colaborează mai greu decât cu alţii din Europa, iar probabil că după Brexit se va colabora şi mai greu”.

Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics, acuzaţi că au participat la filmarea reportajului pentru postul de televiziune britanic Sky News, în care apăreau ca traficanţi de arme, au fost eliberaţi din arest preventiv în 10 octombrie şi sunt cercetaţi sub control judiciar.

Procurorii DIICOT i-au pus sub acuzare pe Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

Televiziunea britanică Sky News a difuzat, în 7 august, un reportaj despre care a spus că a fost filmat în România, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.

"Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făceau nicio distincţie”, au scris jurnaliştii de la Sky News.

Aceştia susţin că s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în urma acestui reportaj, afirmând că a fost un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.