Societatea Hexi Pharma, cercetată în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, a cerut, miercuri, Tribunalului Bucureşti, ridicarea controlului judiciar şi implicit acces la sumele sechestrate în conturi, din moment ce la dosar a fost depusă o expertiză care ar arăta că produsele firmei au trecut testul eficacităţii, făcut la Institutul de Cercetare Cantacuzino.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul firmei a precizat, în sala de şedinţă, că la dosar au fost depuse rapoartele de expertiză efectuate la Institutul de Cercetare Cantacuzino privind eficacitatea substanţelor folosite de Hexi Pharma.

Potrivit rapoartelor, "aproape în totalitate produsele Hexi Pharma sunt corespunzătoare din perspectiva eficacităţii. Nici procurorul Ministerului Public nu a contestat acest lucru, ba mai mult, chiar procurorul general a susţinut că produsele noastre sunt conforme”, a arătat apărătorul firmei în faţa judecătorului.

El a recunoscut că, în unele cazuri, înscrisurile de pe eticheta unor produse nu sunt tocmai identice cu substanţele din recipiente, dar, cu toate acestea, ele sunt eficace.

"Chiar dacă unele nu corespund specificaţiilor de pe eticheta şi nici concentraţiile trecute pe etichetă, produsele firmei sunt eficace. Specificaţiile de pe etichete sunt altă problemă”, a mai spus avocatul.

Urmând acelaşi raţionament, apărătorul a susţinut că, atâta vreme cât produsele Hexi Pharma au fost eficace, ele nu au produs niciun prejudiciu spitalelor, deci se impune ridicarea controlului judiciar de pe conturile şi activele firmei.

În continuare, avocatul a mai cerut ca, în cazul în care judecătorul nu ridică sechestrul de pe conturile firmei, să-i permită cheltuirea sumei de 17.500 de euro pentru construcţia unui gard care ar urma să înconjoare o proprietate a firmei.

“Consider că nu este o sumă nejustificată. În conturile societăţii sunt acum 10 milioane de lei noi sub sechestru”, a arătat un alt avocat.

În replică, procurorul de şedinţă a arătat că se opune cererii de ridicare în totalitate a controlului judiciar, dar a fost de acord cu ridicarea celor 17.500 de euro din contul societăţii pentru construcţia gardului.

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare asupra cererilor făcute de avocaţii Hexi Pharma.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Augustin Lazăr, a declarat, în 6 septembrie, că, în aproximativ o lună, va exista o "imagine de ansamblu" a testelor efectuate pe dezinfectanţii Hexi Pharma, iar atunci va fi "o concluzie clară".

"Investigaţia continuă, se fac teste privind eficienţa substanţelor ridicate de organele de poliţie judiciară, se efectuează aceste teste pe un lot în ţară şi pe un alt lot în străinătate, într-o ţară din Uniunea Europeană. La noi în ţară testele se fac la Institutul Cantacuzino. În circa o lună, vom avea o imagine de ansamblu a testelor efectuate şi vom putea da o concluzie clară", a declarat procurorul general, întrebat despre dosarul Hexi Pharma.

Augustin Lazăr declara, în 23 august, întrebat despre rapoartele privind dezinfectanţii Hexi Pharma, că rezultatele testelor "sunt şi negative, şi pozitive, urmând să se stabilească în ce măsură acestea sunt relevante".

Întrebat despre raportul Institutului Cantacuzino şi alte rapoarte de expertiză, inclusiv de la un laborator din străinătate, din care ar rezulta că unii dezinfectanţi ai firmei Hexi Pharma erau diluaţi fără a depăşi limita legală, Augustin Lazăr spunea că s-au finalizat testele de eficienţă doar pe unul dintre loturile supuse analizei şi că urmează să fie făcute alte teste pe un alt lot.

Legat de probele prelevate de la spitalele care au folosit produse Hexi Pharma, Lazăr afirma că nu poate preciza care sunt aceste unităţi sanitare, întrucât "sunt detalii intime ale anchetei”.

Surse judiciare declarau, pentru News.ro, că procurorii Parchetului instanţei supreme au primit în dosarul Hexi Pharma raportul Institutului Cantacuzino şi alte rapoarte de expertiză, inclusiv de la un laborator din străinătate, din care rezultă că unii dezinfectanţi ai firmei erau diluaţi fără a depăşi limita legală. 

În ancheta din dosarul Hexi Pharma, procurorii au dispus să fie ridicate documente de la 300 de spitale.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face cercetări în cazul companiei Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".

Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în vârstă de 41 de ani, a murit în 22 mai, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, este acuzată de procurorii PICCJ de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Procurorii PICCJ susţin că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

În 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Fostul secretar de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu spunea că toate produsele Hexi Pharma folosite în spitale au fost găsite neconforme la noile teste, acestea precizând că trebuie retrase în zece zile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.