Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 188/2000 privind executorii judecătoreşti. Actul normativ modifică şi completează cadrul legal privind organizarea profesiei de executor judecătoresc, în vederea consolidării statului acestora, creşterii profesionalismului tuturor categoriilor de personal afectate profesiilor juridice conexe, precum şi întăririi formelor de răspundere în cadrul fiecărei profesii, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În scopul eficientizării organizării profesiei de executor judecătoresc şi în acord cu prevederile legislaţiei Uniunii Europene în materie, principalele modificări vizează:

- Modificarea dispoziţiilor referitoare la condiţiile privind numirea în funcţia de executor judecătoresc, acestea fiind menite să asigure calitatea procedurilor de recrutare şi selecţie a membrilor profesiei. În acest sens, se  înfiinţează, în cadrul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, a Institutului Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Executorilor Judecătoreşti, entitate de interes public, cu personalitate juridică ce asigură perfecţionarea activităţii de executare silită, pregătirea profesională iniţială şi, după caz, continuă a executorilor judecătoreşti stagiari şi a executorilor judecătoreşti, a altor specialişti, a personalului de specialitate al birourilor executorilor judecătoreşti, al Camerelor şi al Uniunii, având dreptul de a elibera diplome sau certificate de absolvire recunoscute de instituţiile publice şi private abilitate.

- Introducerea unor prevederi pentru asigurarea unei gestionări şi evidenţe mai eficiente a executorilor judecătoreşti. În acest sens, se înfiinţează Registrul Naţional de Evidenţă a Executorilor Judecătoreşti. După numire, executorii judecătoreşti sunt obligaţi să îşi înregistreze sediul biroului individual în acest registru, respectiv orice modificare a modului de organizare şi desfăşurare a activităţii.

- Modificarea dispoziţiilor referitoare la suspendarea şi încetarea funcţiei de executor judecătoresc.

- Sistematizarea dispoziţiilor privind registrele care se înfiinţează şi funcţionează la nivelul UE, în scopul instituirii unor proceduri transparente.

- Modificarea dispoziţiilor privind atribuţiile, drepturile, obligaţiile şi incompatibilităţile executorilor judecătoreşti, precum şi consolidarea instituţiei răspunderii disciplinare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.