Guvernul a adoptat, miercuri, rpoiectul de lege privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, informează Ministerul Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege este aliniat, sub aspectul pensiilor, la legislaţia în vigoare şi proiectul de lege privind pensiile iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), aprobat de Guvern şi aflat în dezbaterea Parlamentului, mai arată comunicatul de presă al MJ.

Proiectul legii privind statutul grefierilor nu aduce nimic în plus în materia pensiilor, faţă de legislaţia în vigoare şi proiectul privind reforma pensiilor iniţiată de MMSS.

Proiectul Ministerului Justiţiei are ca obiective principale consolidarea unui sistem de justiţie eficient, asigurarea unei resurse umane bine pregătite, precum şi asigurarea unui cadru legislativ adecvat pentru personalul auxiliar de specialitate, în conformitate cu creşterea substanţială a atribuţiilor şi responsabilităţilor acestei categorii profesionale.

Concret, proiectul reglementează, în principal, reorganizarea personalului care funcţionează în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, propune o nouă clasificare a categoriilor profesionale şi clarifică modului de recrutare şi gestionare a carierei categoriei profesionale a grefierilor, mai indică sursa citată.

Totodată, în urma unor afirmaţii distorsionate apărute în mass-media, MJ doreşte să clarifice următoarele aspecte:

„1.Ministerul Justiţiei nu introduce niciun fel de pensii speciale în proiect, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete a fost acordată prin Legea nr. 567/2004 în perioada de preaderare a României la UE în conformitate cu disp. art. 53 din Constituţie.

2.MMSS a avizat proiectul de Lege fără observaţii cu privire la pensiile de serviciu.

3.Referitor la susţinerile în sensul că, potrivit proiectului de Lege promovat de Ministerul Justiţiei, se creează noi categorii de personal care beneficiază de pensii de serviciu, precizăm că nu este vorba de crearea de noi categorii, ci de reorganizarea etajată a profesiei de grefier şi a celei de expert criminalist, existente deja şi reglementate prin Legea nr.567/2004, după cum urmează:

-funcţiile de grefier documentarist, grefier statistician, grefier arhivar şi grefier registrator se desfiinţează şi se transformă în funcţii de grefier;

-funcţiile de grefier se transformă în funcţii de grefier de şedinţă, respectiv grefier principal, în funcţie de necesităţi;

-grefierii judiciari sunt numiţi din rândul grefierilor de şedinţă, al grefierilor principali şi al grefierilor cu studii superioare, cu condiţia ca aceştia să fi promovat concursul organizat potrivit noii legi;

-specialiştii criminalişti din cadrul parchetelor sunt recrutaţi din rândul tehnicienilor criminalişti din cadrul parchetelor.

4. Având în vedere cele expuse mai sus, se observă faptul că proiectul de act normativ menţionat nu creează categorii noi de pensii de serviciu sau noi beneficiari ai acestui drept.

5. Referitor la afirmaţia că vârsta de pensionare scade pentru grefieri, precizăm că citirea proiectului şi a legii în vigoare ar demonstra că proiectul nu face nicio modificare faţă de vârsta de pensionare din legea în vigoare.

6.Referitor la cuantumul pensiei de serviciu pentru grefieri, preluând soluţiile aprobate deja de Guvern, la propunerea MMSS, proiectul vizează, printre altele, faptul că baza de calcul a pensiilor de serviciu a fost redusă substanţial, de la 80% la 65% din media  salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare”, potrivit sursei menţionate.

În urma aprobării de către Guvern, proiectul va fi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere şi adoptare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.