Guvernul a adoptat, joi, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea legii 49/2022 privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, iniţiat de Ministerul Justiţiei. Prin actul normativ numărul de procurori desemnaţi va fi cel minim (acum este cel maxim) pentru a permite desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de urmărire penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, e propusă reglementarea atribuţiei procurorului general de a propune din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii desemnarea unor procurori pentru efectuarea urmăririi penale în dosare care privesc magistraţi  în cazul în care numărul de procurori anume desemnaţi în acest sens la nivelul Secţiei de urmărire penală din PÎCCJ sau al parchetelor de pe lângă curţile de apel este mai redus decât cel stabilit potrivit dispoziţiilor legii. În noua ipoteză suspusă reglementării, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va fi cel care va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele menţionate, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei.

Referitor la proiectul de act normativ, ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat următoarele: „Proiectul de lege prezentat Guvernului este rezultatul preocupării noastre de a îmbunătăţi cadrul normativ cu incidenţă în domeniu, precum şi al discuţiilor cu partenerii europeni. Am dialogat constant cu Comisia Europeană şi cu comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, cu privire la această modificare legislativă în contextul în care una dintre solicitările Comisiei Europene în cadrul Misiunii privind statul de drept vizează consolidarea cadrului juridic şi a capacităţii instituţionale a sistemului post-SIIJ”, a afirmat Alina Gorghiu, conform sursei citate.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Ea a msi spus că, în Consiliul de Management Strategic a fost stabilită îmbunătăţirea Legii nr. 49/2022 pentru a depăşi situaţia de blocaj apărută cu privire la ocuparea locurilor de către procurorii care pot instrumenta astfel de cauze.

„În prezent, schema este de 59 de posturi, dar numai 32 sunt ocupate, deficitul fiind de aproape jumătate din efectiv. De aceea, Ministerul Justiţiei este preocupat de mărirea numărului de procurori la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al parchetelor de pe lângă curţile de apel pentru a eficientiza activitatea pe acest palier”, a completat ministra Justiţiei, potrivit sursei menţionate.

Statisticile judiciare arată că, în anul 2023, au fost efectuate cercetări într-un număr de 6.694 de dosare având ca obiect fapte penale săvârşite de magistraţi, iar la începutul acestui an mai erau în lucru 3.180 de cauze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.