Guvernul a transmis, marţi, după decizia CCR referitoare la portul măştii în spaţiile deschise, că se aşteaptă motivarea hotărârii ş se vor lua măsuri în funcţie de aceasta. La rândul său, Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat că decizia nu se aplică începând de astăzi, ci doar după publicarea motivării în Monitorul Oficial. De asemenea, decizia nu are efecte retroactive, ci doar pentru viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Deciziile CCR nu se pot pune în discuţie, dar aşteptăm motivarea şi de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, a transmis, marţi, Executivul, referindu-se la decizia CR cu privire la portul măştii în spaţii deschise.  

Avocatul Poporului, Renate weber, a explicat, la Antena 3, că decizia Curţii Constituţionale nu analizează fondul Ordonanţei de Urgenţă, ci doar faptul că a lipsit avizul Consiliului Legislativ. 

”Trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituţională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtării măştilor în staţii închise, spaţii comerciale, la locul de muncă. Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi. Va trebui mai întâi să aşteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial. O să dureze o perioadă de timp, eu simt că ca coincide cu momentul în care şi autorităţile au spus că vor adopta o serie de relaxări", a declarat Renate Weber.  

Avocatul Poporului a precizat că decizia CCR nu va mai produce efecte de la momentul publicării motivării în Monitrul Oficial.  

”Curtea Constituţională prin decizia sa produce efecte pentru viitor. Pe perioada de timp până la publicare, toate aceste acte normative erau considerate în vigoare, legale. Deciziile CCR produc efecte pentru viitor, dar trebuie să vedem şi motivarea care este foarte importantă”, a mai afirmat Renate Weber.  

Curtea Constituţională, a constatat că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.