Preşedintele PNL, deputatul Alina Gorghiu, a arătat miercuri, în declaraţia dată la instanţa supremă, în calitate de martor, în dosarul lui Mihail Vlasov, că nu a citit proiectul privind trecerea Registrului Comerţului la Camera de Comerţ şi Industrie a României atunci când l-a semnat, dar cunoştea ideea acestuia în mare, pentru că anterior mai fusese susţinut de PNL un proiect similar. Gorghiu a spus că nu ştie dacă proiectul de act normativ a fost redactat de Mihail Vlasov şi a precizat că a discutat cu acesta de câteva ori, dar nu a existat vreo presiune din partea fostul preşedinte al CCIR sau a altei persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul Alina Gorghiu a fost audiată ca martor, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă în apel dosarul în care Mihai Vlasov este acuzat că în februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, i-a cerut unui deputat să promoveze un proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Alina Gorghiu a spus că menţine în totalitate declaraţiile pe care le-a mai dat în acest dosar, în 17 februarie 2015 la Direcţia Naţională Anticorupţie şi în 7 martie 2016, la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat în fond această cauză.

Întrebată de procurorul de şedinţă de când îl cunoaşte pe Mihail Vlasov şi în ce relaţii era cu acesta: Gorghiu a spus: "Sunt câţiva ani, nu-mi aduc aminte exact, dar niciodată nu am avut o altă relaţie decât instituţională, nu am avut relaţii personale, de prietenie.

Gorghiu a mai spus că a fost contactată de deputatul Florin Iordache în 2013, pentru a semna iniţiativa legislativă împreună cu acesta şi cu alţi colegi din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Procurorul a întrebat-o apoi pe Gorghiu dacă a citit proiectul şi dacă ştia că se urmărea trecerea Registrului Comerţului la CCIR, acesta spunând că ştia care era în mare ideea proiectului, pentru că mai fusese susţinut de PNL un proiect similar, în legislaturile anterioare. „Nu era o noutate ideea, sunt state europene care au acest mod de functionare a Registrului Comerţului”, a adăugat Gorghiu.

Ea a precizat că ştia că există o decizie a Curţii Constituţionale de respingere a proiectului iniţial, dar cunoştea şi că proiectul pe care şi-a pus semnătura aducea modificări în acord cu decizia CCR.

Întrebată de procuror dacă a citit proiectul de act normativ, Gorghiu a răspuns: "Nu când am semnat. (…) Nu a fost susţinut acel proiect şi în Comisia juridică. Guvernul nu l-a susţinut şi nu am accelerat susţinerea iniţiativei legislative. Nici acum nu ştiu dacă Vlasov l-a redactat, mi-a parvenit de la Florin Iordache”.

‎Procurorul a mai întrebat-o dacă Vlasov a contactat-o pentru a-i cere sprijinul pentru acest proiect, Gorghiu arătând că, din ce îşi aminteşte, a discutat de câteva ori cu fostul preşedinte al CCIR, "dar nu a existat vreo presiune din partea sa, este posibil să fi discutat şi despre acest proiect”.

Întrebată dacă ştia ca Vlasov să fi urmărit un interes personal cu acest proiect de act normativ, Gorghiu a spus că nu şi-a pus niciodată problema aşa.

‎Alina Gorghiu a mai spus că nu ştie dacă Mircea Grosaru era coiniţiatorul acestui proiect, precizând că este posibil să se fi discutat la grupul parlamentar al PNL despre acest subiect, dar nu are alte informaţii.

La ieşirea din sala de judecată, Alina Gorghiu a precizat că orice persoană, atunci când este solicitată ca martor într-un dosar, trebuie să se prezinte în faţa instanţei şi să aducă lămuririle necesare.

"A fost o achitare în dosarul de fond. Nu ştiu ce se va întâmpla acum, în calea de atac, mă bucur că am putut să spun instanţei ce am ştiut despre acest dosar. Este vorba de semnătura mea, alături de alţi colegi, pe o iniţiativă legislativă. Nu ştiu de absolut nimic altceva din acest dosar”, a spus Gorghiu.

Întrebată de jurnalişti dacă este normal să îşi pună semnătura pe un proiect de act normativ fără ca mai întâi să îl citească, Gorghiu a spus: "Nu ştiu dacă este frapant pentru dumneavoastră sau nu, pentru mine nu este nimic nelalocul lui să ai un proiect de câteva sute sau zeci de pagini pe care să nu îl ştii pe de rost. Nu mi se pare nimic spectaculos. Nu am spus că nu îl cunosc în măruntaiele lui. (…) În momentul în care l-am semnat, nu l-am citit în totalitatea lui, dar ştiam proiectul, v-am spus că în mare a fost aceeaşi idee susţinută de PNL  încă din 2004. De pe vremea Alianţei DA era susţinut, dezbătut, a fost în Parlamentul României, l-am dezbătut atunci, a fost o decizie a Curţii Constituţionale, iar acum acest proiect era de îmbunătăţire, de adaptare, de racordare la prevederile Curţii Constituţionale”.

Despre discuţia pe care a avut-o cu Mihail Vlasov, Alina Gorghiu a precizat: "Nu a existat asupra mea niciun fel de presiune din partea nimănui. Nu este primul proiect pe care îl semnez la solicitarea unui ONG, au fost multe alte proiecte, unele au ieşit , au obţinut votul colegilor, altele nu, dar dacă există şi alte fapte imputate altora din dosar, că s-a urmărit un interes personal, nu ştiu, rămâne ca o instanţă să decidă. Repet, instanţa de fond a decis că proiectul legislativ a fost iniţiat şi a urmărit parcursul fără să existe niciun fel de faptă imputabilă de natură penală”.

În acelaşi dosar, la termenul din 5 octombrie a fost audiat, în calitate de martor, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, el arătând că, din punctul său de vedere, proiectul de lege nu a fost unul special, iar prin susţinerea acestuia a vrut să vadă care va fi dezbaterea parlamentară.

Fostul preşedinte al CCIR Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2015, fiind acuzat că, în februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, i-a cerut unui deputat să promoveze un proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

În luna aprilie, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov a fost achitat în acest dosar, decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti nefiind definitivă.  Procurorii DNA îl acuză pe Mihail Vlasov de dare de mită şi de iniţierea unei campanii pentru obţinerea sprijinului politic pentru că proiectul să fie adoptat.

Proiectul de act normativ era intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului", iar iniţiatori au fost deputaţii Aurel Vainer, Mircea Grosaru, Florin Iordache, Alina Gorghiu, Attila Marko şi senatorul Klarik Laszlo-Attila.

Anchetatorii susţin că scopul era acela ca iniţiatorii să-şi convingă colegii de partid să susţină proiectul. Mai mult, din discuţiile interceptate de anchetatori rezultă că Mihail Vlasov a intervenit pentru această iniţiativă legislativă la parlamentari care erau şi arbitri la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, printre care Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că Mihail Vlasov i-ar fi promis deputatului Mircea Grosaru, căruia îi ceruse susţinerea pentru promovarea şi adoptarea proiectului de act normativ, la cererea parlamentarului, că îl va numi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.