În urma unei investiţii de circa 80 milioane euro, Carmistin The Food Company a inaugurat, la Frânceşti, jud. Vâlcea, cea mai complexă facilitate de producţie carne pasăre din regiune şi una dintre cele mai mari existente la nivelul Uniunii Europene.
Odată cu acest proiect, dezvoltat pe un teren de 6 ha şi având o suprafaţă totală construită de 25.000 mp, Grupul Carmistin devine cel mai performant producător de carne pasăre din ţara noastră, cu o capacitate de producţie de 120.000 tone carne/an.
Reprezentând un reper de inovaţie, arhitectură şi design în industria alimentară, noua fabrică a fost concepută să respecte standarde tehnologice şi operaţionale de top şi să răspundă cerinţelor exigente pe care le presupune astăzi comerţul modern.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Echipamentele, majoritatea funcţionând cu ajutorul inteligenţei artificiale, au fost alese pentru eficienţă şi siguranţă alimentară sporite şi pentru o cât mai bună optimizare a proceselor. Astfel, sistemul de transport al păsărilor dinspre ferme, ATLAS, recent lansat la nivel mondial, este considerat cel mai performant în materie de bunăstare a animalelor - un aspect deosebit de important pentru Carmistin The Food Company şi pentru brandul său de top, La Provincia.
Softul Impaq generează informaţii despre modul de lucru din partea primară de procesare şi face posibilă analiza în timp real a eficienţei echipamentelor, dar şi reducerea timpilor de staţionare. Sistemul Iris, la rândul lui, asigură automat selecţia carcaselor pe clase de calitate, ajutând la optimizarea producţiei, dar şi la depistarea cauzelor de declasare, în vreme ce un ansamblu de 5 roboţi de calibrare integraţi în flux face posibilă optimizarea greutăţilor pe tipuri de produs.
Din noua unitate de producţie compania livrează deja produsele sub brandul La Provincia pentru piaţa internă, dar şi produse pentru export, în peste 30 de ţări, de la carne proaspătă, la o multitudine de piese tranşate, adaptate tuturor cerinţelor şi preferinţelor consumatorilor de pretutindeni.
Proiectul de la Frânceşti a fost gândit şi construit pe modelul de lanţ alimentar complet integrat, promovat de Grupul Carmistin încă de acum două decenii şi care, în armonie cu tendinţele globale, astăzi se traduce prin inovaţie, prospeţime şi un mod responsabil şi durabil de a asigura producţie şi de a face agricultură. Astfel, compania şi-a consolidat simultan întreg lanţul de valoare, de la producţia de inputuri agricole (cereale, seminţe, furaje) şi incubatoare, la ferme de reproducţie şi creştere, procesare, ambalare, logistică, distribuţie şi retail propriu, dezvoltând propria reţea de magazine la nivel naţional.
Pe lângă creşterea capacităţilor de producţie, noua fabrică generează şi un puternic impact socio-economic în zonă, funcţionând în prezent cu o echipă de aproape 1.000 de oameni, din care 600 noi angajaţi, în urma unui intens proces de recrutare desfăşurat pe parcursul ultimelor luni.
Execuţia proiectului de la Frânceşti a fost asigurată în perioada 2022 – 2025 de o echipă internă formată din circa 10 persoane, care au avut sprijinul a zeci de specialişti şi colaboratori externi din toată lumea.
Justin Paraschiv, fondator şi preşedinte Carmistin The Food Company:
O astfel de investiţie este dovada că inovaţia şi tehnologia de ultimă generaţie pot fi perfect armonizate cu dezvoltarea responsabilă a unui business autohton de amploare. Odată cu proiectul de la Frânceşti, vom redefini nu doar standardele în producţia locală de hrană, ci şi modul în care este percepută industria alimentară. Pentru noi, echipa Carmistin The Food Company şi, în mod special, pentru oamenii extraordinari care au contribuit la realizarea lui, acest proiect-bijuterie a fost şi va rămâne mereu o experienţă unică - umană, profesională şi de viaţă. Le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru că au înţeles faptul că, în centrul tuturor preocupărilor noastre, se află permanent grija de a asigură în piaţă hrană la cele mai înalte standarde de calitate, încredere şi siguranţă.
Despre Carmistin The Food Company
Carmistin The Food Company este poziţionată în prezent între primii producători de alimente din România şi pe primul loc în ierarhia producătorilor de carne la nivel naţional. Grupul cuprinde peste 50 companii active în producţia de carne de pasăre şi ouă, creşterea porcilor, creşterea bovinelor, dar şi în producţia de cereale, prin valorificarea a peste 8.000 ha teren agricol. Toate aceste resurse susţin împreună independenţa operaţională, pe de o parte şi calitatea constantă a alimentelor produse de companiile din Grup, pe de altă parte.
Informaţii utile:
Potrivit celor mai recente analize RaboResearch, consumul de carne de pasăre la nivel mondial continuă să crească, în 2025, cu o rată anuală estimată de 2,5% - 3%, datorită poziţiei competitive pe care carnea de pui o are faţă de alte proteine. Europa, inclusiv România, este una dintre regiunile cu cea mai puternică cerere, susţinută de preţuri stabile, preferinţa consumatorilor pentru produse obţinute în mod responsabil şi de disponibilitatea produselor locale de calitate.
În România, consumul de carne de pasăre a înregistrat o creştere constantă în ultimii ani, consolidându-şi poziţia ca principală sursă de proteină animală. Această evoluţie este susţinută atât de dinamica economică, care menţine carnea de pasăre ca opţiune accesibilă, cât şi de schimbarea comportamentului de consum, orientat din ce în ce mai mult spre alimente sănătoase, de încredere, produse local. Carnea de pasăre rămâne în topul preferinţelor şi datorită versatilităţii culinare şi a caracterului dietetic.
Pentru Carmistin The Food Company această tendinţă este confirmată de rezultatele comerciale înregistrate în ultimii 3 ani, cu o creştere care reflectă încrederea consumatorilor în brandul propriu, La Provincia.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.