Gabriel Oprea va da declaraţii în dosarul lui Neculai Onţanu doar după ce DNA va preciza fapta pentru care fostul ministru de Interne este acuzat într-un dosar desprins din cel al fostului primar al Sectorului 2, în condiţiile în care avocaţii au arătat că există riscul ca prin declaraţia de martor să se autoincrimineze. Instanţa de la Curtea de Apel Bucureşti a amânat audierea lui Gabriel Oprea pentru 14 aprilie, stabilind ca judecata în acest dosar să rămână în continuare publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a venit marţi la Curtea de Apel Bucureşti pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, este acuzat că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătraţi într-o zonă rezidenţială de pe strada Barbu Văcăreascu, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri de peste 83.000 de metri pătraţi.

La începutul şedinţei de judecată, avocaţii au solicitat instanţei ca şedinţa de judecată să fie nepublică. Avocaţii au arătat că Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat un răspuns către Curtea de Apel Bucureşti care este incomplet şi în care se arată doar că Gabriel Oprea este cercetat într-un dosar disjuns, în care a fost începută urmărirea penală pentru faptele de spălare de bani şi luare de mită.

În acest context, avocaţii au spus că există riscul ca, prin această declaraţie, martorul Gabriel Oprea să se autoincrimineze, solicitând ca fostul ministru să nu fie audiat, ci instanţa să trimită o adresă la DNA, care să răspundă despre ce este vorba concret în dosar şi care sunt exact faptele de care ar putea fi acuzat Oprea.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a spus că faptele vizate sunt legate de o eventuală participaţie a lui Oprea la o faptă de luare de mită şi la spălare de bani, precizând că rămâne la latitudinea fostului ministru ce spune marţi în declaraţia de martor.

Judecător Damian Dolache a spus că va fi trimisă o nouă adresă la DNA pentru a spune fapta pentru care este cercetat Gabriel Oprea şi calitatea acestuia în acel dosar disjuns.

Gabriel Oprea nu a mai fost audiat ca martor la termenul de marţi, iar instanţa a stabilit ca judecata să continue în 14 aprilie şi discuţiile să aibă loc tot în şedinţă publică.

Fostul ministru de Interne a plecat de la instanţă, care continuă şedinţa de judecată cu audierea lui Sandu Marin Nicolae, un alt martor propus de avocaţii Loredanei Radu.

Audierea lui Gabriel Oprea în calitate de martor în dosarul lui Neculai Onţanu a fost decisă de instanţă la termenul din 18 octombrie 2016.

Tot atunci, judecătorul a stabilit să mai fie audiaţi, în calitate de martor, Cristian Borcea şi Dragoş Dobrescu. Aceştia au dat declaraţii de martor la alte şedinţe de judecată.

În acest dosar, în 16 iunie 2016, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, pentru luare de mită, pe fostul secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, Toma Şutru, pentru luare de mită şi spălare de bani, pe avocata Loredana Radu şi Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onţanu, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri din Sectorul 2 în suprafaţă totală de 83.500 de metri pătraţi.

În aceeaşi perioadă, Onţanu a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit, indirect, un teren de 1.500 de metri pătraţi, într-o zonă rezidenţială de pe strada Barbu Văcărescu din Sectorul 2, cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro. Terenul a fost transferat de denunţător, gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către avocata Loredana Radu şi Aurel Radu, la cererea lui Onţanu, susţin anchetatorii.

“În baza solicitării formulate de inculpatul Onţanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp cu o valoare de piaţă de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot, cu o valoare de piaţă de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Preţul prevăzut în contractul încheiat cu Aurel Radu a fost de 500 de euro pe metru pătrat, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, în total fiind  trecut preţul de 250.000 de euro.

În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 de euro pe metru pătrat, totalul pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi fiind de 50.000 de euro.

După trei luni de la încheirea contractului de vânzare-cumpărare, în 6 februarie 2008, Aurel Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 500 de metri pătraţi către un cumpărător de bună-credinţă, de la care a primit 1,4 milioane de euro, sumă retrasă în numerar şi apoi transferată în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până la momentul trimiterii dosarului în judecată.

Ulterior, în 17 decembrie 2008, Loredana Radu, pentru a ascunde originea terenului şi identitatea beneficiarului final, a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 de metri pătraţi către o rudă, care era şi apropiat al primarului Neculai Onţanu, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului, mai susţin anchetatorii.

Toma Şutru este acuzat de procurorii DNA că, în perioada 2007 - 2008, în calitate de secretar al Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, a pretins şi a primit de la denunţător două milioane de euro, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat.

Ulterior, suma de două milioane de euro a fost transferată într-un cont bancar controlat de Toma Şutru, care a realizat mai multe investiţii în România şi Spania pe numele altor persoane, pentru a ascunde originea banilor şi identitatea beneficiarului real.

Neculai Onţanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat în mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost la începutul anului, când s-a descoperit că Onţanu ar fi semnat două autorizaţii diferite, însă cu aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrare, pentru construirea Arenei Naţionale.

În aprilie 2016, Onţanu a renunţat atât la candidatură, cât şi la toate funcţiile politice din UNPR. 

Avocata Loredana Radu este nepoata fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, i-a apărat pe Victor Ponta, Mircea Cosma şi Nicolae Dumitru şi a lucrat pentru una dintre firmele lui Dorin Cocoş. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.