Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova Viorel Dosaru a fost audiat, joi, de magistratii de la instanţa supremă în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, spălarea banilor, cumpărare de influenţă şi conducerea fără permis a unui autovehicul. Dosaru, judecat şi el pentru luare de mită, trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului, le-a spus judecătorilor că Ghiţă l-a sunat, indignat, că l-a oprit Poliţia la Bărcăneşti, iar el a luat legătura cu agenţii aflaţi pe DN1 şi le-a comunicat să ia măsurile legale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Într-o duminică m-a sunat Ghiţă, indignat, că l-a oprit Poliţia la Bărcăneşti. Apoi s-a întrerupt brusc. M-am apucat să dau telefoane, să ajung să vorbesc cu cei care erau pe DN1. Nu ştiu ce viteză avea, i-am zis agentului respectiv să ia masurile legale ce se impun", a spus Viorel Dosaru în faţa judecătorilor.

Întrebat dacă l-a ajutat pe Ghiţă cu informaţii din dosare, Dosaru a susţinut că nu a avut niciun rol în această chestiune.

"Nu am cerut direct sau indirect informaţii de la subordonaţi. În calitate de şef al IPJ Prahova desfăşuram zilnic şedinţa, şefii de servicii îmi aduceau la cunoştinţă, la modul general, ce activităţi se desfăşurau. Într-una dintre şedinte, şeful Serviciului de combatere a infracţiunilor economice mi-a zis că se vor desfăşura activităţi la firma Coni. Dar asta a fost tot. După şedinţa de lucru, la 20-30 de minute am fost invitat  de procurorul Tudose pentru niste discuţii în biroul său. Când am ajuns, în birou era şi Negulescu, context în care am vorbit cu amândoi, în sensul să nu discutăm nimic despre ce s-a discutat la şedinţa de la mine din birou cu privire la societatea Coni", a declarat Viorel Dosaru.

Fostul şef al Poliţiei Prahova a mai spus că nu a cerut subordonaţilor să-i raporteze ce fac poliţiştii în dosare.

"Eu nu am solicitat  de la Dobre Ştefan (şeful de la Investigaţii Economice, n.r.) să îmi raporteze activităţile lucrătorilor de poliţie, nici la şedinţe, nici altfel. Negulescu mă suna pentru tot felul de momente operative, nu m-am gândit niciodată că mă suspectează, a fost prima dată când am fost chemat de Tudose să îmi ceară să păstrez confidenţialitatea. Nu am explicaţii legate de faptul că Dobre Ştefan şi-a notat în agenda de lucru anumite detalii cu privire la activităţile dintr-un dosar penal. Cred că aceste informatii  le-a consemnat strict pentru el" , a continuat declaraţia Dosaru.

Despre relaţia cu Sebastian Ghiţă, fostul şef al IPJ Prahova a arătat că se ştiau, fiind pasionaţi amândoi de baschet.

"Pe Ghiţă l-am cunoscut prin 2008, prin prisma activităţilor sportive pe care le desfăşura, am dezvoltat o relaţie profesională. Eu asiguram măsurile de ordine la meciurile care se desfăşurau. Dacă mă suna şi puteam să vorbesc, ne întâlneam să vorbim, dacă în weekend era meci de baschet, băiatul meu juca baschet. Nu am fost niciodată în vacanţe împreună, nu am fost nici la şpriţ. Într-o zi m-a chemat la cafea, m-a întrebat daca ştiu de activităţile lui Negulescu, i-am zis că nu ştiu nimic. Nu m-a întrebat despre acel dosar, în special", a continuat inculpatul.

El a mai arătat că Ghiţă nu i-a cerut informaţii despre ofiţerii de poliţie care lucrau în acel dosar cu Negulescu.

"Nu vorbeam des cu Ghiţă la telefon, posibil o dată la două luni. La o întâlnire, Ghiţă a venit cu Vlad Cosma. Niciodată nu am discutat cu Ghiţă despre menţinerea mea în funcţie sau despre ascensiunea mea profesională", a mai spus fostul şef al IPJ Prahova.

Pe 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploieşti i-au trimis în judecată pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi pe fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploieşti, între luna iunie 2013 şi primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să facă urmărirea penală.

”Concret, folosindu-se de influenţă pe care o avea şi pe care o exercită efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, arăta DNA.

În schimbul informaţiilor pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, şefului Poliţiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, Ghiţă ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţin anchetatorii.

Procurorul Mircea Negulescu este martor în dosarul în care sunt judecaţi foştii săi colegi, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă.

În 2015, Mircea Negulescu a plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la DNA Ploieşti, unde a lucrat până în 16 februarie, când CSM i-a admis cererea de continuare a activităţii ca magistrat la Parchetul Judecătoriei Câmpina, în contextul în care Inspecţia Judiciară a început o acţiune disciplinară în cazul său, după difuzarea unei înregistrări audio a unei discuţii telefonice cu soţia unui inculpat dintr-un dosar.

O zi mai târziu, în 18 februarie, procurorul Mircea Negulescu a transmis la CSM cererea de demisie din magistratură.

Plenul CSM a respins, în 21 martie, cererea de demisie a lui Negulescu, în condiţiile în care Inspecţia Judiciară a stabilit că el a a săvârşit abateri disciplinare, iar raportul urmează să fie discutat de Secţia pentru procurori, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

Procurorul Mircea Negulescu a făcut ancheta din dosarul de la DNA Ploieşti în care sunt cercetaţi Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, privind vizita lui Tony Blair în România.

Procurorii DNA arătau, în martie 2016, când fostul adjunct al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Aurelian Mihăilă a fost arestat, că acesta ar fi încercat să îl discrediteze, în anul 2014, pe Mircea Negulescu, care atunci era la PCAB şi făcea cercetări în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, în care au fost trimişi în judecată Răzvan Alexe, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, precum şi mai mulţi oameni de afaceri prahoveni ale căror firme aveau contracte cu Consiliul Judeţean Prahova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.