Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj Ioan Păcurar a pierdut definitiv procesul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuza că nu poate justifica o sumă de peste 700.000 de lei din averea sa, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie respingând recursul său la decizia anterioară a Curţii de Apel Cluj, care a hotărât ca Păcurar să restituie peste 250.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspectorii ANI arătau, în 2012, că în declaraţia de avere a fostului şef al IPJ Cluj exista o diferenţă foarte mare între venituri şi cheltuieli. Astfel, în intervalul 2001-2012, acesta avusese venituri de aproximativ 850.000 de lei şi cheltuieli de peste 1,5 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat din septembrie 2012, ”Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative […] în cuantum de 718.847,54 lei  (aprox. 189.143 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Păcurar Ioan, Şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj”.

ANI a dispus la acea vreme sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar, în perioada exercitării funcţiei publice, dar a sesizat şi ANAF în vederea efectuării verificărilor cu privire la veniturile realizate în perioada 2006 - 2008, din chirii, în sumă de 181.410 lei şi 52.000 euro, precum şi înstrăinarea unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, cu preţul oficial de 27.000 euro (conform contractului de vânzare-cumpărare).

În februarie 2016, Curtea de Apel Cluj a decis ”că nu este justificată provenienţa sumei de 254.924 lei” şi a dispus ”confiscarea acestei sume de la persoana cercetată pe care o obligă să o plătească Statului în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a cauzei”.

Ioan Păcurar a atacat această sentinţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă magistraţii au respins recursul ca fiind nefondat, obligându-l astfel pe Ioan Păcurar să plătească respectiva sumă.

Ioan Păcurar a părăsit conducerea IPJ Cluj în anul 2013, când s-a pensionat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.