Fostul secretar de stat în Ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Ioan Andreica a fost trimis în judecată, joi, de către procurorii DNA, pentru trafic de influenţă, într-un dosar de corupţie în care au fost deferiţi justiţiei şi un fost subordonat al lui Andreica şi mai mulţi oameni de afaceri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit DNA, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, fostul secretar de stat Ioan Andreica, pentru trafic de influenţă, Ioan Claudiu Sabău, pentru trafic de influenţă în formă continuată, Adrian palade, fost subordonat al lui Andreica, pentru complicitate la trafic de influenţă, Cristian Stamătoiu, administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de cumpărare de influenţă în formă continuată, Mihai Cozariuc, reprezentant legal al SC Interdevelopment SRL, acuzat de cumpărare de influenţă, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani în formă continuată, Lihai Stănescu, administrator al SC DUO MAT SRL (societate interpusă în transferul sumelor de bani reprezentând obiectul traficului de influenţă), acuzat de spălare de bani în formă continuată, Cezar Stănescu, administrator al SC Şerban Lux SRL (societate interpusă în transferul sumelor de bani reprezentând obiectul traficului de influenţă), acuzat de spălare de bani, Ion Istrate, persoană care controla SC El Arenal SRL, acuzat de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani.

Procurorii spun că în anul 2009 la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au fost alocate fonduri pentru derularea proiectului de sistare a funcţionării gropilor de gunoi menajer din judeţul Bistriţa-Năsăud şi de ecologizare a zonelor în care acestea au fost amplasate. Contractul de realizare a lucrărilor a fost atribuit  unei asocieri din care făcea parte şi SC Interdevelopment SRL, autoritatea contractantă fiind Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. 

În condiţiile în care au apărut o serie de dificultăţi din partea autorităţii contractante în derularea contractului, Cristian Stamatoiu, administrator de facto al SC Interdevelopment SRL, având acordul reprezentantului legal a aceleiaşi societăţi, respectiv Mihai Cozariuc, a acceptat solicitarea lui Ioan Sabău de a plăti anumite sume de bani care să asigure, pe de o parte, deblocarea plăţilor pentru lucrările executate, iar pe de altă parte să asigure pe viitor derularea contractului fără alte impedimente. În schimbul banilor, Ioan Sabău a susţinut că va interveni în mod direct sau alături de alţi inculpaţi (Ioan Andreica, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului), pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, astfel încât autoritatea contractantă să asigure derularea contractului în condiţii optime.

Sumele de bani au fost plătite în perioada martie 2010 - martie 2011, în modalitatea indicată de Ioan Sabău, în baza unor contracte de consultanţă fictive (încheiate între SC Interdevlopment SRL - Sparver LLC, SC Interdevelopment SRL - SC El Arenal SRL şi SC El Arenal SRL –SC Geogis Proiect SRL). În mecanismul infracţional au fost implicaţi şi Ion Istrate, care controla SC El Arenal SRL, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, între care Sparver LLC, precum şi Ioan Andreica, fiecare dintre ei având un rol prestabilit, pe baza unei înţelegeri prealabile.



Conform DNA, în perioada martie - decembrie 2010, la diferite intervale de timp, Ioan Sabău Ioan a cerut sumele de 300.000 de euro (martie 2010) şi 89.900 de lei (decembrie 2010) de la reprezentanţii SC Interdevelopment SRL, prin intermediul lui Stamatoiu Cristian, iar primirea efectivă a banilor s-a făcut prin intermediul contractelor fictive. Astfel, în 25.03.2010 a fost încheiat un contract între SC Interdevelopment SRL şi firma Sparver LLC, în valoare de 100.000 euro, sumă de bani care a reprezentat prima tranşă din suma pretinsă de Ioan Sabău. Suma a fost efectiv achitată de către SC Interdevlopment SRL la data de 01.04.2010. O parte din bani, respectiv 25.500 euro, i-a revenit lui Ioan Sabău, în baza unui contract de consultanţă, iar o altă sumă, 17.000 euro, i-a revenit lui Ioan Andreica, în baza unui contract de consultanţă încheiat de şoferul său, Palade Adrian, cu firma Sparver.

În 1.04.2010, a fost încheiat un nou contract de consultanţă, de această dată între SC Interdevelopment SRL şi SC El Arenal SRL (societate controlată de inculpatul Istrate Ion), în valoare de 200.000 euro. Ion Istrate a creat un mecanism comercial şi financiar fictiv prin interpunerea societăţii SC Duo Mat Invest SRL, pentru a disimula provenienţa şi beneficiarii reali ai sumelor reprezentând obiectul traficului de influenţă. În cele din urmă, banii au fost retraşi în numerar de către Mihai Stănescu şi o altă persoană. În luna decembrie 2010, suma de 89.900 lei a fost transferată, la solicitarea lui Stamatoiu Cristian, în baza unui contract de prestări servicii încheiat între SC El Arenal SRL şi SC Geogis Proiect SRL. Ulterior, pentru încasarea sumei de 89.900 lei, Ioan Sabău Ioan a beneficiat de ajutorul lui Ion Istrate care, în baza unei înţelegeri prealabile, a creat circuitul financiar şi comercial EL Arenal SRL –SC Geogis SRL –SC Şerban Lux SRL –SC Duo Mat Invest SRL.

Procurorii mai spun că au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor lui Cristian Stamatoiu, Mihai Cozariuc, Ioan Andreica, Ioan Sabău, Ion Istrate, Popescu Lazăr şi Cezar Stănescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bistriţa-Năsăud. 

În cazul lui Liviu Rusu, la data faptelor preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a fost dispusă clasarea deoarece nu s-a putut stabili cu certitudine săvârşirea infracţiunii de luare de mită. De asemenea, din mijloacele de probă administrate  nu a rezultat că documentele utilizate în cadrul proiectului „Reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane, precum şi a celor rurale neconforme din jud. Bistriţa-Năsăud”, documente în baza cărora au fost obţinute fonduri europene, ar fi fost false, inexacte sau incomplete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.