Fostul procuror de la DNA Ploieşti Mircea Negulescu şi un alt procuror sunt urmăriţi penal de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie pentru cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă, după ce ar fi ticluit probe nereale într-un dosar, inducând ideea că un judecător a luat mită o haină de blană. Cei doi sunt suspectaţi că l-au deferit justiţiei pe magistratul respectiv, deşi ştiau că e nevinovat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul PICCJ au dispus, în 7 octombrie, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un procuror, precum şi faţă de un fost procuror, pentru cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă, în condiţiile concursului de infracţiuni.

"În fapt, în calitate de procurori de caz într-un dosar înregistrat în anul 2016 la D.N.A.-  Serviciul teritorial Ploieşti ar fi ticluit probe nereale, prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea de denunţuri de la două persoane care se aflau în stare de arest preventiv în alt dosar al DNA - Serviciul teritorial Ploieşti pe care îl instrumentau, denunţuri în urma cărora celor două persoane li s-ar fi înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar, şi ar fi consemnat declaraţii ale unor martori prin exercitarea de presiuni şi ameninţări asupra acestora", arată sursa citată.

De asemenea, ar fi indus ideea că un judecător a primit cu titlu de mită o haină de blană, deşi, încă de la momentul sesizării organelor judiciare ar fi existat dubii atât cu privire la obiectul mitei, cât şi cu privire la realitatea acestei acţiuni şi, contrar materialului probator existent în dosar, au fost întocmite referatele privind încuviinţarea autorizării percheziţiei domiciliare, încuviinţarea autorizării măsurii preventive a arestului fată de magistratul judecător, solicitarea autorizării percheziţiei, formularea propunerii privind arestarea preventivă a magistratului judecător, scenariu de natură a dovedi existenta infracţiunilor reţinute în sarcina judecătorului, în scopul acuzării pe nedrept de săvârşirea unor asemenea fapte.

"Totodată, cei doi suspecţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale prin ordonanţă şi trimiterea în judecată prin rechizitoriu a magistratului judecător, pentru infracţiunile de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, schimbarea încadrării juridice din infracţiunea prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal şi infracţiunea de luare de mită prev. de art. 254 alin. 1 Cod penal  rap. la art. 6 art. 7 din Legea 78/2000, deşi ar fi cunoscut că judecătorul este nevinovat", mai scrie în comunicatul PICCJ.

Miercuri, a fost adusă la cunoştinţa suspecţilor efectuarea în continuare a urmăririi penale şi faptele pentru care sunt suspectaţi, la sediul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Potrivit unor surse locale, fostul procuror vizat în acest dosar este Mircea Negulescu.

În iulie, foştii procurori Lucian Onea şi Mircea Negulescu au fost trimişi în judecată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru comiterea mai multor infracţiuni.

În 8 aprilie 2019, ICCJ a decis excluderea din magistratură a lui Mircea Negulescu, iar în 22 aprilie preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţua de procuror a acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.