Fostul primar din Piteşti Tudor Pendiuc a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, de Curtea de Apel Bucureşti, după ce primise o condamnare de opt ani în prima instanţă, iar pentru fapta de luare de mită pentru care fusese judecat a intervenit prescripţia penală. De asemenea, fiica fostului edil, care fusese condamnată de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare a fost achitată. Decizia magistraţilor este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, încetarea procesulu penal faţă de Tudor Pendiuc pentru luare de mită ca urmare a intervenirii prescripţiei penale (faptă din 18 februarie 2008) şi reducerea pedepsei pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă calificată, în formă continuată, de la şase ani de închisoare la patru ani de închisoare. Pedeapsa iniţială era de opt ani, în cumulării.
 
De asemenea, fata fostului primar, Emanuela-Elena Pendiuc, a fost achitată pentru spălare de bani şi a intervenit prescripţia pentru complicitate la luare de mită. 
 
Au mai primit condamnări în acest dosar Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, ambii patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în forma calificată, în formă continuată.
 
Celelalte persoane judecate în acest dosar au fost achitate. 
 
Totodată, instanţa a decis ca fostul primar şi alte persoane să plătească daune în acest dosar. 
 
“Admite acţiunea civilă exercitată de SC Publitrans 2000 SA Piteşti şi obligă în solidar inculpaţii Pendiuc Tudor, Văsîi Gheorghe (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC Girexim Universal SA Piteşti), Scarlat Constantin (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC CNCD SA PITESTI) şi Nechita Emilian (numai până la concurenţa sumei de 21710406,06 lei) la plata către partea civila SC Publitrans 2000 SA Piteşti a sumei de 23.279.706.03 lei reprezentând suma profiturilor obţinute de SC CNCD SA si Girexim Universal SA şi a valorilor decontate în cadrul contractului de comision/discount”, se arată în minuta instanţei.
 
Decizia magistraţilor este definitivă. 
 
Tudor Pendiuc fusese condamnat, în februarie 2020, la opt ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi şase ani închisoare pentru abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în forma continuată.
 
Fiica lui Pendiuc, Emanuela Elena Pendiuc, inculpată în acelaşi dosar, a fost condamnată la patru ani de detenţie pentru complicitate la luare de mită şi la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, în final rezultând o pedeapsă de cinci ani închisoare.
 
În acelaşi dosar, omul de afaceri argeşean Valentin Vişoiu a fost condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare de închisoare pentru dare de mită şi spălare de bani şi abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave si in forma continuata.
 
De asemenea, în cauză, alte şase persoane au fost condamnate pentru infracţiunea de complicitate la abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave si in forma continuată, fiind vorba despre angajaţi ai unor structuri din cadrul administraţiei publice locale din Piteşti.
 
Dosarul a fost trimis în judecată în martie 2015 de către DNA.
 
Potrivit procurorilor, Pendiuc a făcut demersuri cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între firma municipalităţii, S.C. Publitrans 2000 S.A. şi societăţile private CNCD S.A. şi S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăţi.
 
”Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi au realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport S.C. Publitrans 2000 S.A. s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, din subvenţia încasată de la Primăria Piteşti, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior”, arăta DNA la momentul trimiterii în judecată.
 
Procurorii spuneau, de asemenea, că în exercitarea atribuţiilor de serviciu primarul Tudor Pendiuc a primit, în februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul Bucureşti - Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în valoare de 130.900 de euro în schimbul favorizării asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.
 
”Pentru a disimula primirea, de către inculpatul Pendiuc Tudor, tatăl său, a unui apartament şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei în 26 noiembrie 2007, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 a încheiat contractul de vânzare - cu SC Conarg Real Estate S.R.L. şi ulterior a acceptat eliberarea a două chitanţe, în sumă de 110.000 lei şi în sumă de 365.112,18 lei de către Conarg Real Estate S.R.L., fără a remite sumele de bani societăţii anterior amintite”, susţinea DNA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.