Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună afirmă că are "obligaţia" de a răspunde afirmaţiilor ministrului Tudorel Toader privind "pretinsa nelegalitate" a propunerii de numire a lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general. "La momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare profesională, absenţa vreunei sancţionări disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004. Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de acordarea avizului", explică Prună, menţionând că avizul a fost dat cu unanimitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Sunt ministrul justiţiei care a făcut propunerea de numire a domnului Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Am obligaţia de a răspunde public afirmaţiilor ministrului Toader privind pretinsa nelegalitatea a acestei propuneri", scrie Raluca Prună, pe Facebook.
 
Ea precizează că, la momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare profesională, absenţa vreunei sancţionări disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004. 
  
"Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de acordarea avizului, prin consultarea dosarului profesional al candidatului aflat în gestionarea Consiliului. Avizul CSM cu privire la propunerea de numire a procurorului Augustin Lazăr în funcţia de procuror general României confirmă îndeplinirea tuturor criteriilor legale şi a celor de procedură. Avizul a fost dat cu unanimitate", adaugă Prună.
 
Ea precizează că în înaintarea propunerii în vederea numirii de către preşedintele României a cuprins toate elementele cerute de lege. 
  
"Câteva elemente suplimentare. Procurorul Augustin Lazăr avea la data propunerii 34 de ani neîntrerupţi în profesie şi numai calificativul ‘foarte bine’ de-a lungul întregii cariere. La momentul propunerii, Augustin Lazăr era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, la al doilea mandat obţinut prin concurs organizat de CSM. Consiliul verifică criteriile formale de vechime, calificativ şi absenţa sancţiunilor profesionale înainte de numirea în funcţia de conducere. CSM a verificat îndeplinirea condiţiilor, în decembrie 2015, când procurorul Lazăr a obţinut prin concurs al doilea mandat de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea Apel Alba Iulia. Şi, aşa cum am precizat, în aprilie 2016 când am înaintat propunerea de numire în funcţia de procuror general al României", mai scrie ea.
 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a pus în discuţie legalitatea numirii lui Augustin Lazăr. ”Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce preşedintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii şi nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie. Nu găsesc explicaţia”, a afirmat Tudorel Toader.
  
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.