Fostul director general al Romsilva Teodor Ţigan a dat în judecată Regia Naţională a Pădurilor, după ce a fost concediat de la Direcţia Silvică Arad. Ţigan s-a pensionat în 2023 şi a beneficiat de o primă consistentă la pensionare, conform contractului colectiv de muncă, însă ulterior s-a reangajat în funcţia de director al DS Arad. Întrebată, miercuri, la RFI despre demersul în instanţă al fostului director, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a spus că este „o rupere totală, totală de realitate”. „Oamenii aceştia s-au obişnuit ca sistemul să funcţioneze pentru ei şi sunt şocaţi că astăzi cineva s-ar putea să nu le mai garanteze sute de mii de euro, dar şi un loc de muncă după aia, în care să mai combine câteva zeci de mii de euro pe lună. Nu, n-o să mai funcţioneze lucrurile aşa”, avertizează Buzoianu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit informaţiilor furnizate de Rise Project, Teodor Ţigan a ieşit la pensie în februarie 2023 şi a beneficiat atunci de un bonus de aproape 100.000 de euro brut. După pensionare, însă, Ţigan s-a reangajat în funcţia de director la Direcţia Silvică (DS) Arad. Astfel că în 2023 a încasat atât 74.000 de lei brut pensie, cât şi 825.000 de lei brut, valoarea salariilor de la regia statului care administrează pădurile publice. Conform informaţiilor Rise Project, fostul director a încasat bonusul de pensionare în decembrie 2023 fără ca Romsilva central să fie informată.

După pensionare, Teodor Ţigan a solicitat prelungirea contractului individual de muncă, iar aceasta i-a fost acceptată de două ori, până în iunie 2025. În martie 2025, noua conducere a Romsilva a decis să-i întrerupă contractul de muncă la DS Arad, care era valabil până în iunie. 

Potrivit portalului instanţelor de judecată, dosarul având ca obiect contestaţia la decizia de concediere a lui Teodor Ţigan numărul 79 din 13 martie 2025 a fost înregistrat în 2 aprilie 2025 pe rolul Tribunalului Arad. Fostul director a cerut anularea deciziei prin care nu i-a mai fost prelungit contractul de muncă, precum şi plata salariilor până la nivelul lunii iunie 2025.
 
Din actele consultate de Rise Project, reiese că Ţigan a denunţat nelegalitatea deciziei şi a solicitat ca despăgubirile să fie calculate la rata inflaţiei şi cu dobânda legală aferentă.

La termenul din 26 iunie al procesului, Tribunalul Arad a amânat cauza pentru data de 2 octombrie 2025, în vederea administrării unor probe suplimentare.

Potrivit RISE, Direcţia Silvică Arad s-a numărat printre direcţiile silvice din ţară care au încheiat anul trecut cu pierdere, fiind pe poziţia 39, cu un minus de peste 14 milioane de lei. Aceeaşi sursă precizează că fostul director general susţine că decizia a fost luată intempestiv, discreţionar şi arbitrar.

Reacţia ministrului Mediului

Întrebată, miercuri, la RFI, despre demersul în instanţă al fostului director general al Romsilva Teodor Ţigan, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a spus că este „o rupere totală, totală de realitate”. 

„Oamenii aceştia s-au obişnuit ca sistemul să funcţioneze pentru ei şi sunt şocaţi că astăzi cineva s-ar putea să nu le mai garanteze sute de mii de euro, dar şi un loc de muncă după aia, în care să mai combine câteva zeci de mii de euro pe lună. Nu, n-o să mai funcţioneze lucrurile aşa”, avertizează Buzoianu.

Ministrul Mediului crede că hotărârea care va fi dată în privinţa reorganizării RNP, „respectând absolut toate procedurile legale”, va fi foarte puternică şi nu vor fi motive să fie atacată în instanţă. 

„Ea, sigur, va fi atacată în instanţă. Probabil că oameni care se vor trezi în această situaţie că nu vor mai avea 100.000 de euro la pensionare şi după aia să vină şi să se mai şi angajeze înapoi, şi poate chiar şi fără concurs, că na, «aşa funcţionează lucrurile», ironic vorbind. Lucrurile astea, la un moment dat, eu zic că mai devreme, în acest an chiar, vor trebui să fie eliminate. E o bătălie de schimbare de paradigmă. Evident că vor fi şi oameni supăraţi”, a mai declarat Diana Buzoianu.

Ministrul Mediului a adăugat că hotărârea privind reorganizarea Romsilva va fi aprobată la „ sfârşit de iulie, început de august”, pentru „a putea fi îndeplinit şi jalonul pentru PNRR”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.