Trei foste angajate ale Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol au fost condamnate defintiv, luni, de Curtea de Apel Constanţa, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare, după ce în prima instanţa primiseră pedepse cu executare. Ele au fost obligate să achite în total către Sanatoriul Techirghiol peste patru milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Constanţa a decis luni să admită apelurile formulate de Lidia Sandu, Julieta Duma şi Victoria Acsân împotriva decizie Tribunalului Constanţa din iulie 2016 prin care fuseseră condamnate la câte trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fiind obligate să achite către instituţia unde au fost angajate peste 8,7 milioane de lei.

Astfel, Curtea de Apel Constanţa a hotărât ca Lidia Sandu şi Julieta Duma să fie condamnate la câte un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, iar în privinţa Victoria Acsân instanţa a decis să suspende pedeapsa de trei ani primită din partea instanţei, tot pentru aceeaşi faptă. De asemenea, cele trei trebuie să presteze fiecare câte 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, fiind obligate să achite împreună către Sanatoriul Techirghiol peste patru milioane de lei. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă. 

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2003-octombrie 2006, prin programele de achiziţii publice ale Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, în calitate de autoritate contractantă, la momentul încheierii şi derulării contractelor de achiziţii de bunuri şi servicii, fie prin procedura ”selecţiei de oferte”, fie prin ”licitaţii electronice”, Lidia Sandu, director administrativ al instituţiei, Victoria Acsân, casieră, şi Julieta Duma, şef depozit, şi-au încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu ce rezultau atât din fişele posturilor, cât şi din prevederile legale privind achiziţiile publice, privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor publice, organizarea şi ţinerea la zi a evidenţei patrimoniului, controlul financiar preventiv. Procurorii au considerat că acestea au prejudiciat astfel sanatoriul cu aproape nouă milioane de lei. În acest dosar procurorii DNA trimiseseră în instanţă pentru aceleaşi fapte şi o patra femeie, fostă angajată a Sanatoriului Techirghiol, care între timp a murit. Dosarul a fost trimis de DNA spre judecare în decembrie 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.