Fostul primar din Caracal Gheorghe Anghel, suspectat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de peste o mie de fapte de abuz în serviciu, dar şi de consituirea unei reţele organizate, a fost trimis în judecată în stare de libertate. Acesta este acuzat că a decontat ilegal ”mese de protocol”, dar şi achiziţii nereale, creând un prejudiciu de peste cinci milioane de lei. Alte 23 de persoane, unele funcţionari publici din Primăria Caracal, au fost trimise în judecată în acelaşi dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 


Procurorii DNA au anunţat, miercuri, că Serviciul Teritorial Craiova a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, lui Gheorghe Anghel, la data faptelor primar al municipiului Caracal, judeţul Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat ş abuz în serviciu în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, fiind reţinute în sarcina sa 1.011 de acte materiale.

De asemenea, au fost trimise în judecată alte 23 de persoane, multe dintre ele funcţionari publici din Primăria Caracal, dar şi reprezentanţii unor societăţi comerciale, printre infracţiunile pentru care se fac cercetări fiind
fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals, uz de fals în formă continuată şi complicitate la comiterea acestor infracţiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii precizează că, în perioada 2009 – 2012, la nivelul Primăriei Municipiului Caracal, ”şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a avut drept scop obţinerea, de către membrii săi şi persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituţiei publice, în condiţii nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operaţiuni comerciale reale”.

Prejudiciul cauzat bugetului Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei.

Din grupul infracţional organizat au făcut parte Anghel Gheorghe, primarul municipiului Caracal, şi Tudor Maria, directorul economic al instituţiei, care au deţinut şi calitatea de iniţiatori şi coordonatori ai grupului, precum şi funcţionari publici aflaţi în subordinea acestora şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care au acţionat coordonat pentru obţinerea de foloase ilicite.

”Inculpaţii Anghel Gheorghe şi Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie şi au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăţi comerciale, fără ca aceste plăţi să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligaţii de plată în sarcina Primăriei Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepţionării bunurilor plătite şi folosirea acestora în interesul instituţiei, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziţii şi fără ca aceste operaţiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv”, precizează procurorii DNA.

Potrivit acestora, la grupul infracţional organizat au aderat reprezentanţi ai societăţilor comerciale în numele cărora s-au emis pretinsele „documente justificative” şi alţi funcţionari publici din cadrul Primăriei care au pus la dispoziţia angajaţilor din cadrul Direcţiei Economice şi casieriei centrale numeroase facturi fiscale şi chitanţe cu conţinut nereal, documente de evidenţă primară în care au fost consemnate de regulă prestări de servicii fictive în beneficiul instituţiei publice.

”De exemplu, a rezultat că inculpatul Anghel Gheorghe a folosit discreţionar bugetul local, în sensul că a organizat diverse «mese de protocol», fără respectarea prevederilor legale şi ale hotărârilor Consiliului Local Caracal şi a achiziţionat produse care nu erau necesare instituţiei publice sau servicii de presă destinate promovării unei imagini favorabile, încălcând flagrant obligaţiile stabilite de lege în sarcina sa ca ordonator principal de credite”, se arată în rechizitoriu.
.
În acest sens, a dat dispoziţii atât direct, dar mai ales indirect, prin intermediul directorului economic, să fie plătite sume de bani în special din numerarul casieriei dar şi prin ordine de plată (semnate de el şi inculpata Tudor Maria), din conturile de Trezorerie ale instituţiei publice, fără respectarea prevederilor legale şi în baza unor înscrisuri care, în cea mai mare parte, nu atestau prestaţii reale făcute în beneficiul primăriei sau a municipiului Caracal.

”Pentru ca mecanismul infracţional elaborat alături de inculpata Tudor Maria să poată fi efectiv aplicat şi să nu fie sesizate organele fiscale sau penale competente, inculpatul Anghel Gheorghe a suprimat mecanismele de control (controlul intern managerial, controlul financiar preventiv şi auditul intern) prevăzute de lege, care aveau ca obiect tocmai verificarea regularităţii şi legalităţii acestor plăţi şi, implicit, folosirea eficientă a fondurilor publice care constituiau bugetul Primăriei Caracal”, mai spun procurorii.

În acelaşi scop, cei doi au hotărât de comun acord eliminarea etapelor obligatorii prevăzute de lege cu privire la utilizarea fondurilor publice şi, implicit, suprimarea înscrisurilor care ar fi trebuit să fie semnate de aceştia – dispoziţia de plată către casierie şi ordonanţarea de plată, tocmai pentru a suprima dovezile scrise care probau activitatea infracţională derulată în perioada 2009 – 2012.

În cauză, Consiliul Local Caracal s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.009.500 lei. 

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile, ce aparţin inculpaţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.